‘
De: Adam McKay
Cu: Christian Bale, Ryan Gosling, Brad Pitt, Steve Carell
Oscars 2016: Cel mai bun scenariu adaptat
Fusese nominalizat la Oscar în cinci categorii, inclusiv cel mai bun film, cel mai bun rol masculin secund (Christian Bale), regie, scenariu adaptat, montaj.
Ce vedem acolo? Vedem oamenii care ne-au adus în situația în care ne aflăm acum, ticăloșii care au accelerat criza planetară, care în 2008, atunci când totul a început să se prăbușească, au făcut averi monstruoase pe escrocherii bazate pe algoritmi oculți, pe o întreagă pseudo-știință economică vândută nouă ca o disciplină onorabilă și academică, dar care nu e în fapt decât doctrina unei asociații de răufăcători.
Acum, sa fie clar: nu avem aici un film propriu-zis, ci un eseu economic si un mesaj politic, totul pus in scena de actori, pe un stil foarte îngrijit de docu-fiction, de documentar-fictiune… pe un montaj vizual într-adevăr impresionant.
Toate personajele de acolo au existat si există si unii din ei au ruinat economia mondiala si ne-au adus in starea de precaritate în care ne aflăm azi la scara globală.
Nu Grecia si “socialismul” european au distrus bula de prosperitate mincinoasa a planetei, ci sistemul politico-fraudulos american, escrocheria gigantica cu împrumuturile ipotecare putrede, fara acoperire. Lehman, Merrill Lynch, agențiile de cotare precum S&P, toți acești răufăcători sunt vinovați de ruinarea cu bună știință a economiei Americii și a planetei.
Cu bună știință, trebuie subliniat. Nu e un manifest stângist, ci un film hollywoodian cu Christian Bale, Ryan Gosling și Brad Pitt.
Escrocherie e cuvântul, totul îmbinat in construcții financiare criminale, sprijinite de toate bancile si agențiile de pe Wall Street, cu complicitatea clasei politice. Milioane de oameni ruinați, șomeri, țări falimentare, unde de șoc ce încă ne lovesc în plin, toate astea pentru că o rețea de escroci americani, fără alt talent decat a inventa produse financiare derivate nocive si sisteme frauduloase de pariuri au devenit miliardari printr-un dispozitiv mincinos, protejat politic, ce încă reprezintă ideologia dreptei orbite de credința religioasă într-o piață care nu există.
E vorba de toți cei care cred cu fanatism, cum se crede într-o religie, că piața reglementează totul și că economia este un onest echilibru moral între cerere și ofertă. O viziune de talcioc al secolului XVII, o doctrină naivă a unui soi de troc.
Nici unul din marii făptași ai crizei americane, începute în 2008 și care a răvășit planeta, nu a fost pedepsit.
Filmul si demonstrația narată si jucată acolo in stil documentar expun un sistem de fraudã atat de complex, o sofisticareală atat de diabolica, încât ar trebui văzut de mai multe ori de cãtre muritorul de rand care vrea într-adevăr sa priceapă ce s-a întâmplat.
Actorii sunt toți minunați, iar Christian Bale (care va trebui sa se confrunte, pentru cel mai bun rol secund la Oscar, cu jocul lui Mark Rylance, care intepretează spionul rus în Bridge of Spies al lui Spielberg) e un foarte convingător broker dislexic și amoral care anticipează criza și care miroase monumentala escrocherie din spate. De altfel, rămânem puțin nedumeriți când aflăm că Bale e nominalizat pentru rol secund. Nu există rol principal în această frescă documentară.
Un film similar fusese recent The Wolf of Wall Street, al lui Scorsese, cu Leonardo DiCaprio. Aici îi avem așadar pe Brad Pitt, Christian Bale și pe iubitul tuturor farmacistelor de pe planetă: Ryan Gosling.
Ei îi joacă, așadar, pe ticăloșii absoluți care ne-au adus în situația de azi. Dar, încă o dată: rezultatul cinematografic este un produs hibrid, un amestec abil de documentar și ficțiune. Dacă va fi premiat, ar fi oarecum echivalentul lui Fahrenheit 9/11 al lui Michael Moore primind Palme d’Or ala Cannes în 2004… cu diferența că Big Short este mult mai onest decât acea rușinoasă manipulare a lui Michael Moore.
—
Despre Christian Bale am mai scris în
— Exodus, un peplum biblic cu scenariu schizoid
https://cabalinkabul.com/2015/01/03/exodus-un-peplum-biblic-cu-scenariu-schizoid/
și
— American Hustle, un film frumos, cu o “voice over” care se împotmolește magistral
Despre mignon-ul bun de pus în salon Ryan Gosling
— Only God forgives: un film atât de stupid încât nu trebuie ratat
https://cabalinkabul.com/2013/05/23/only-god-forgives-un-film-atat-de-stupid-incat-nu-trebuie-ratat/
— Gangster Squad: natural boring killers…
https://cabalinkabul.com/2013/01/09/gangster-squad-natural-boring-killers/
Despre Brad Pitt in filme mai recente:
— Fury (2014) – Brad Pitt și dezumanizarea hollywoodiană a inamicului
https://cabalinkabul.com/2014/11/01/fury-2014-brad-pitt-si-dezumanizarea-hollywoodiana-a-inamicului/
și
— The Counselor (Ridley Scott), despre plictisul atroce și Cameron Diaz cu dinți de aur
— The Wolf of Wall Street… ah, dacă avea o oră mai puțin
https://cabalinkabul.com/2014/01/18/the-wolf-of-wall-street-ah-daca-avea-o-ora-mai-putin/
— Bridge of Spies (2015): Relativismul politico-moral al lui Spielberg
4 Responses to Big Short (2015): un manifest despre criza mondială și secta banului creat din neant
[…] Acum, sa fie clar: nu avem aici un film propriu-zis, ci un eseu economic si un mesaj politic, totul pus in scena de actori, pe un stil foarte îngrijit de docu-fiction, de documentar-fictiune… pe un montaj vizual într-adevăr impresionant. — Big Short (2015): un manifest despre criza mondială și secta banului creat din neant […]
[…] https://cabalinkabul.wordpress.com/2016/02/10/big-short-2015-un-manifest-despre-criza-mondiala-si-se… […]
[…] https://cabalinkabul.wordpress.com/2016/02/10/big-short-2015-un-manifest-despre-criza-mondiala-si-se… […]
[…] https://cabalinkabul.wordpress.com/2016/02/10/big-short-2015-un-manifest-despre-criza-mondiala-si-se… […]