Show Menu

«De-a dacii și romanii»: O nouă introducere în istoria limbii și etnogenezei românilor

Rezumatul acestei cărți (pe cale de apariție la Humanitas) ar putea suna provocator și violent pentru cei obișnuiți cu narațiunea romantică oficială predată în școli de mai bine de un secol încoace și rezumată în versurile care încep: “Eroi au fost, eroi sunt încă…” din litania Pui de lei a mediocrului poet Ioan S. Nenițescu…

Read more

Karma si žuklí = karma is a bitch.

“Karm karo”, îi spune Krișna lui Arjuna în Bhagavad Gita, acea secțiune din Mahabharata care conține esența hinduismului (inclusiv elementele de bază din yoga).  Karm karo (कर्म करो )= Fă-ți treaba (fără a te gândi la roadele ei.) Karm este karma, desigur, suma faptelor cuiva, treaba, lucru, și e format, cu sufixul -ma, de la aceeași…

Read more

Mic ghid de supraviețuire în contact cu rușii: Lecția 1.

Pentru a fi respectat de un rus, trebuie să cunoști câteva expresii fundamentale, și nu e aici nici o glumă și nici o exagerare, cum o știu bine și toți moldovenii de peste Prut. Una dintre aceste expresii esențiale supraviețuirii în acel mediu ostil este: “ëб твою мать” (“Mă-ta-n cur.”) Verbul ебать (jěbati ), de unde…

Read more

Din nou despre cine erau “dacii” sau “daco-geții” și cum nu putem avea încredere în mărturiile antice

Găsim în Istoria Romei a lui Mary Beard confirmarea că trebuie să relativizăm toate miturile, chiar și cele care păreau consfințite definitiv de tradiție. Mary Beard amintește (p. 138) ocuparea și jefuirea Romei de către «gali» în anul 390 î.e.n. (episodul cu gâștele Capitoliului etc.). Ea pune însă «gali» între ghilimele, în ciuda tradiției dublu…

Read more

Orgie de sfârșitul lumii

A fi “swinger” implică asceză. Să-ți vezi (și să vrei să-ți vezi, mereu și iarăși, repetitiv) femeia terfelită de alții, să o iubești mototolită și folosită disprețuitor de necunoscuți, implică o formă de renunțare care se-apropie de sfințenie. Să lepezi toate cele la care ții, să cauți împerechere colectivă ce aduce mai mult cu un…

Read more

Jeen-Yuhs: Trilogia Kanye West / Ep. I: «VISION»

M-am uitat aseară la primul episod al trilogiei “documentare” de pe Netflix, imn vizual și omagiu publicitar adus rapperului Kanye West de prietenul lui de două decenii Clarence “Coodie” Simmons. Netflix le distilează, dând fiecare episod al trilogiei la câteva săptămâni distanță, primul fiind lansat miercuri 16 ianuarie. M-aș fi uitat oricum, interesat de fenomenul…

Read more

“Minne”, amorul trubadurilor la paștunii afgani de pe Netflix

În scurtul documentar produs de Netflix, “Three Songs for Benazir”, și aflat în competiție la Oscaruri anul acesta (documentar prost, de altfel, ba chiar in mod vizibil jucat, aranjat, pentru ca personajele să “dea bine”) auzim un termen în paștună care ne aruncă într-o întreagă aventură culturală indo-europeană: mina = amor, dragoste, echivalentul germanicului medieval…

Read more

The Power of the Dog: un scenariu hollywoodian perfect

Filmul The Power of the Dog (Netflix), de Jane Campion, nominalizat în 12 categorii la Oscaruri pentru anul acesta, a stârnit oarecare perplexitate; mulți dintre cei obișnuiți doar cu VOD (video on demand) și posedând o capacitate de concentrare de numai câteva secunde, au găsit filmul «lung», «confuz», «repetitiv» și în general decalat în raport…

Read more

Le Monde: cum putem să strunim cenzura Facebook

  Musée d’Orsay, Paris: tabloul lui Gustave Courbet, din 1866, “L’Origine du monde“. În feb. 2016, Facebook a pierdut în fața tribunalului din Paris, care a decis că firma poate fi dată în judecată pentru că a șters postarea unui utilizator ce conținea acest tablou, operă de artă. In numărul său purtând data de astăzi,…

Read more

Oscar 2021: femei, minorități, “momente istorice” și nomadism ideologic

Victoria tăvălugului “Nomadland” era previzibilă și fusese anunțată, deși toată lumea vorbește despre un „moment istoric”, de parcă ar fi vreo surpriză. Chloé Zhao devine prima femeie și prima chinezoaică numită Best Director, iar filmul a luat și Best Movie, deschizând acum definitiv Oscarul spre o competiție mondială, după ce anul trecut fusese premiat un…

Read more

Oscar 2021: Judas and the Black Messiah

Spike Lee făcuse un film (BlacKkKlansman, 2018) despre un infiltrat în Ku Klux Klan. Judas and the Black Messiah este un film despre un infiltrat în Black Panthers, organizația politică (și deseori violentă) fondată de un grup de studenți de culoare în California și care, spre deosebire de Nation of Islam a lui Malcolm X…

Read more

Viitorul în streaming: 2021 — anul Netflix la Oscar

În anii trecuți, când filme produse sau distribuite de Netflix precum Roma (Alfonso Cuarón) sau The Irishman (Martin Scorsese) intrau în competiție pentru un Oscar (iar Roma a și fost premiat în 2019… vezi la sfârșit lista premiilor și cronicile mele de filme Oscar din 2013 încoace), toată lumea își frângea mâinile dezolându-se. Dar vezi…

Read more

Oscar 2021: „Mank”, omul care a scris Citizen Kane

Filmul cu cele mai multe nominalizări la Oscar anul acesta (10, zece!) este Mank, un biopic Netflix, alb-negru, despre un scenarist al Hollywoodului clasic, Herman J. Mankiewicz, ceea ce e deja un lucru rar. Nu e că ar fi rare filmele despre industria filmului. Hitchcock (2012) a fost un asemenea film. Deja atunci Anthony Hopkins,…

Read more

Sex, minciuni și video în România: „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc” (de Radu Jude)

Cu: Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Andi Vasluianu Produs de: Ada Solomon Ursul de Aur, da, acum știe toată lumea. Dar deja în 2018, filmul lui Radu Jude Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari fusese propunerea românească la Oscaruri (însă n-a fost reținut). Am scris atunci despre acel film în Vice…

Read more

“Bir Başkadır” pe Netflix: foiletonul turcesc de care și românii ar avea nevoie

O femeie de la țară, sau din mahalaua unui mare oraș, credincioasă cu batic care ascultă de sfaturile preotului-duhovnic, dar îi ascunde că e îndrăgostită în taină de intelectualul ateu bogat și destrăbălat la care ea merge acasă să curețe după orgii în fiecare miercuri. Psihiatra orășeancă modernă care o (psih)analizează pe această femeie de…

Read more

Iranismul zilei: zor, zorbă, zurbagiu, zurliu, zârghit….

Privire languroasă și zâmbet mustăcit umed: — “Patroane… ce-ar fi să construim noi aicea un teleferic?”   O frază (din “Zorba grecul”) care nu doar rezumă cartea și filmul (pitchline), dar valorează cât toate analizele geopolitice despre mentalitatea balcanică, neluarea în serios a dezastrului iminent (vezi drama economică greacă) și nepăsarea noastră afectiv-relațională balcanică.  …

Read more

Abuz teocratic în România talibană: sau cum trebuie să luăm apărarea deputatului Bulai

Fecioara Maria dându-i palme la fund pruncului Isus. (sub privirile apostolilor… tablou de Max Ernst, 1926) Nu credeam că România poate să o ia pe calea Iranului (sau a Poloniei), încălcând flagrant cea mai elementară libertate de exprimare garantată de apartenența noastră la UE. E ceea ce a făcut ieri CNCD-ul, amendându-l pe deputatul USR Iulian…

Read more

„Pieces of a Woman”: când găsești artă pe Netflix

Filmul de pe Netflix „Pieces of a Woman” oferă cel mai minunat joc actoricesc feminin al momentului. Actrița Vanessa Kirby dă o forță neobișnuită, hipnotică, dureros de convingătoare personajului unei femei care își pierde copilul la naștere și care nu reușește să-și transmită în nici un fel durerea. Filmul e interesant chiar și cinematografic, pur…

Read more

Pentru ce este absurd și imbecil acel text în 11 puncte care caută să dovedească unicitatea limbii române

Circulă pe net un text imbecil, în 11 puncte, plin de inexactități și invenții absurde, care caută să dovedească unicitatea limbii române. Mulți l-au preluat și difuzat, înșelați și de faptul că e citat acolo dacopatul de președinte al Academiei Ioan Aurel Pop cu enormitatea că: „Limba română, ca bogăție de vocabular şi semantică, este…

Read more

Memoriile lui Obama, sau importanța primei fraze

Cartea lui Obama despre primul său mandat ca președinte SUA, A Promised Land, care acoperă perioada 2009 și până la lichidarea lui Bin Laden în mai 2011, începe cu fraza: Of all the rooms and halls and landmarks that make up the White House and its grounds, it was the West Collonade that I loved…

Read more

Spahii și ieniceri

“Ieniceri, copii de suflet ai lui Allah, și spahii.” (Eminescu) Spahiii desemnau în armata otomană cavaleria, iar numele lor spahi / sipahi vine într-adevăr de la numele calului. Așa cum cavalerie urcă până la caballus, spahiul vine din persană, de la numele indo-european al calului, care e aspa în iraniană. Aspa iranian care corespunde perfect…

Read more

Iranismul zilei: “derbedeu”…

Ușă în Kabul. Derbedeul, o spun corect dicționarele, este turcescul “derbeder”, dar, cum o știe deja cititorul acestei rubrici, avem aici iarăși un iranism pur, cum e cazul cu mai tot vocabularul limbii otomanilor. Într-adevăr, “derbeder” nu-i altceva decât expresia, luată telle-quelle din farsi: “dar ba dar” = ușă-n ușă, ușă după ușă. Ușă după…

Read more

Ce fel de latină se vorbește în serialul “Barbarians”

În serialul “Barbarians”, de pe Netflix, barbarii germanici vorbesc nemțește (în germana literară de azi), în schimb romanii vorbesc în latină. Ce fel de latină e însă aceea? Pentru a da un exemplu similar, în “Patimile” lui Mel Gibson, de pildă, romanii vorbesc latină cu accent italian, ceea ce pentru un lingvist e cu totul…

Read more

Ce este „cavalul”, fluierul mistic islamic

Caval, nai, instrumente pe care le credem românești… “Nai” este instrumentul muzical persan prin excelență (cf. mai jos), care la noi a ajuns să desemneze „fluierul lui Pan”. Cât despre fluierul lung, ciobănesc, numit „caval”, el nu-și trage numele nici de la cavalerie și nici de la cavalcadă, ci vine din turcă, unde provine din…

Read more

„Toţi pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă”

„Toţi pe buze–având virtute, iar în ei monedă calpă” (Eminescu, Scrisoarea III) Calp = fals când se referă la bani sau, metaforic, sentimente. Așa se face că romanul Les Faux-monnayeurs al lui André Gide (1926), roman fundamental pentru literatura modernă, pentru că ne-a dat conceputul de «mise en abyme», a fost tradus neimaginativ în română ca: Falsificatorii de bani.…

Read more

Turban și tulipan…

Mehmet al II-lea, de Veronese. Până și turbanul, chintesența turcimii pentru noi este de origine persană. Precum e persan și tulpanul (tulipanul, laleaua, care de fapt e același cuvânt). În primul rând, când căutăm în dicționarele etimologice turcești banalul “turban” (“türban”), găsim că e “împrumutat din franceză”. Cum așa, cum adică türban e împrumutat în…

Read more

Ce este “inima” și cum pompează ea lingvistic

În vreme ce toate limbile romane, neo-latine, au păstrat vechiul termen anatomic al organului vieții, provenind peste tot în mod direct din latinescul *cord- (cor, cordis): : cor, cœur, cuore, corazon, coração, româna e singura care l-a înlocuit, metaforic, prin cel care desemna… sufletul.  Latinescul “anima” a dat în română: “inima”. *Cord- (cor, cordis) este,…

Read more

%d bloggers like this: