Cu: Michael Fassbender, Kate Winslet
Nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor (Michael Fassbender) si cel mai bun rol feminin secund (Kate Winslet).
Asta era, evident, din start, ideea: a nu face acelasi lucru. Asa că, daca in filmul anterior, cu Kutcher, Jobs era un artist lipsit de scrupule, gata sa calce pe cadavre pentru a mai crea o cutie design, în filmul cu Fassbender el devine cu totul dereglat socialmente, chiar daca se răscumpără in final, cand dorește și el să fie iubit de fiica lui pe care multa vreme nu a recunoscut-o.

Filmul demarează cu, și instalează o vreme, un dispozitiv interesant, prin aceea ca in prima parte actorul, Michael Fassbender, pare că nici măcar nu s-ar forța să-i semene lui Steve Jobs din viața reală, ca in acea povestioară a lui Borges, din Istoria Universala a Infamiei, unde un escroc se dă drept fiul dispărut al unei familii bogate si reușește să-i convingă pe părinții mortului că el este fiul lor, dispărut de foarte multi ani, trucul reușind tocmai pentru că el nu caută in mod caznit sa semene cu mortul.
Asa si filmul acesta: de aceea, în momentul in care actorul Fassbender il joaca pe Steve Jobs adult si in culmea gloriei, cu veșnicul jeans căzut si bluza pe gât neagră, jocul lui devine histrionic. Nici macar Kate Winslett, eterna lui acolită, nu mai e convingatoare din acel moment. Eterna ceartă a lui Jobs și relația lui de amor-ură cu Wozniak, adevăratul conceptor al primelor circuite Mac, incepe sa nu ne mai tulbure, o văzuserăm deja in filmul anterior, cel cu Ashton Kutcher, și este de acum materie de legendă.
Un film mult prea convențional din partea regizorului Danny Boyle, care acum două decenii ne-a dat Trainspotting. Simplul joc pe alocuri foarte convingator al actorilor si dialogurile spumoase nu sunt suficiente pentru a ridica filmul dincolo de un exercițiu reușit, însă rămânând la limita filmului de televiziune.
.
Iar în final tot nu știm cine era monstruosul Steve Jobs și ce devenise el la sfârșitul vieții.
“Jobs” – filmul care ne arată că Demi Moore are gust la bărbați…
X-Men: Days of Future Past… despre morală în SF
The Counselor (Ridley Scott), despre plictisul atroce și Cameron Diaz cu dinți de aur…
12 Years a Slave – un manifest cu zorzoane înlăcrimate și sclavi negri rași proaspăt…
Kate Winslet a mai jucat recent rolul ticăloasei dictatoare din Divergent:
3 Responses to Steve Jobs (2015): mult talent pentru un efort inutil
[…] Alicia Vikander (nevasta pictorului pionier transsexual) e nominalizată pentru Supporting Actress, alături de Jennifer Jason Leigh, “The Hateful Eight“; Rooney Mara, “Carol“; Rachel McAdams, “Spotlight“; Kate Winslet, “Steve Jobs”. […]
[…] https://cabalinkabul.wordpress.com/2016/02/11/steve-jobs-2015-mult-talent-pentru-un-efort-inutil/ […]
[…] de la The Social Network, despre ascensiunea sociopatului Zuckerberg, sau de la biopicul Steve Jobs, alt […]