Image

de: David O. Russell (cel cu Silver Linings Playbook , în care Jennifer Lawrence, nominalizată și anul ăsta, a primit în 2013 Oscarul feminin cel mare)

cu: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper și Jennifer Lawrence… și o camee cu Robert De Niro
.
American Hustle. Un film de epoca… A recrea anii 1970 echivalează de fapt, in termeni de logistica turnajului, cu a recrea căderea imperiului roman… Film de epocă în ambele cazuri. Nimic nu mai corespunde azi anilor ’70: decoruri, haine, mașini… Ba chiar nici gesturile nu mai sînt aceleași. Așa încât, întotdeauna cu filmul de epocă, afară de cazul în care ne aflăm în plină metarealitate SF, sau in Hobbitt, se găsește câte un detaliu neconvingător.
.
In American Hustle însă, atmosfera e reușită perfect, fără falie… Merită, din cele 10 nominalizări înșirate mai jos, să primească deja
 8 și 9, Costume design și Production design.
.
Silver Linings Playbook, filmul de anul trecut al lui  David O. Russell era cam plicticos și demonstrativ, cum am și scris-o atunci imediat, și nu ar fi stat în picioare fără jocul lui Jennifer Lawrence. Cam același lucru se poate spune și de American Hustle: e un film frumos, care funcționează admirabil în prima parte, dar se împotmolește.
.
Se împotmolește din motive de scenariu, desigur… Altminteri jocul actorilor este impecabil. Crezi în ei imediat…
.
Image
.
Christian Bale (de Batman renume), care îl joacă pe escrocul Irving Rosenfeld, cu meșe de păr fals și burtă pe care și-a lăsat-o să crească monstruos pentru film… precum De Niro în Raging Bull… A revenit moda îngrășatului și slăbitului spectaculos. Matthew McConaughey slăbește 20 de chile pentru Dallas Buyers, Christian Bale pune pe el 20 de chile pentru Hustle.
.
Acest thriller anarhic începe delicios și o ține într-un ritm periculos până pe la jumătate, după care cade în nisipuri mișcătoare. Are uriașe merite : începe cu o scenă care, dacă ar exista un Oscar pentru Hook, ar fi cîștigat-o pe loc, oprind filmul pe generic. “The hook” în jargonul regulilor scenariului de la Hollywood e acea scenă inițială de captarea benevolenței spectatorilor. “The hook” = cîrligul. Scena care te seduce, care îți arată ce fel de film vei vedea, in ce registru se situează acesta și, în mod ideal, care sînt personajele (sau personajul) principale. American Hustle începe oprintr-un hook perfect, o bijuterie frumos desenată, o lungă scenă hilară și excelent scrisă și jucată. Te proptești imediat bine în fotoliu, în întunericul foșfăitor din cinema.
.
Filmul are însă o mare problemă structurală, de la început: acea proptea, acea cîrjâ narativă care e “the voice over“. The voice over e un artificiu de evitat în general… E vocea unuia din personaje care îți spune ce se întămplă. Artificiul e greoi, ros pînă la țesătură de cât de mult a fost folosit, și de evitat. Rareori reușește. Reușește în Goodfellas al lui Scorsese. E un dezastru însă în acel plicticos și nemeritat de apreciat Big Lebowski al fraților Coen.
.
Image
.
Aici începi prin a accepta artificiul, pentru că cele două personaje principale, cei doi escroci, Bale/Batman gras/Rosenfeld și Amy Adams (puțin contează cum o cheamă in film) folosesc voice over la început, alternativ, spunându-ne lucrușoare unul despre altul: … dar după aceea vocea femeii dispare, acțiunea se împotmolește și nu mai știi de ce, pînă la sfărșit, continuă doar omul. Bărbatul.
.
Vocea over îți spune chiar de mai multe ori ce trebuie să înțelegi, ba chiar, greșeală fatală, îți furnizează explicații. Astfel, atunci când bătrânul gangster Robert De Niro începe pe neașteptate să chestioneze un fals șeic în arabă, vocea over a personajului principal îți explică că mumia mafioată jucată de De Niro “făcuse afaceri vreo doi ani în Orientul Apropiat si învățase araba ca sa se protejeze”…
.
Iar filmul se încheie, Dumnezeule!… cu fraza, pronunțată off, desigur, de aceeași voce: “The art of survival is a story that never ends”. Ah, drace…
.
E nominalizat în 10 categorii, exact ca și Gravity, urmate de 12 Years a Slave cu 9 :
.
1— Best picture, alături, sau vs.,  GravityPhilomenaThe Wolf of Wall Street , 12 Years a Slave și Dallas Buyers Club (cf. linkuri la critici mai jos)
2 — Best actor Christian Bale : ca și Leonardo DiCaprio în “The Wolf of Wall Street” și Matthew McConaughey “Dallas Buyers Club
3 – Best actress : Amy Adams, vs. Sandra Bullock, “Gravity”, Judi Dench, “Philomena”, Meryl Streep, “August: Osage County”
  1. Supporting actor: Bradley Cooper, vs. Michael Fassbender, “12 Years a Slave”, Jared Leto, “Dallas Buyers Club”, Jonah Hill, “Wolf of Wall Street”
  2. Supporting actress, Jennifer Lawrence, “American Hustle”
  3. Regie
  4. Scenariu
  5. Costume design
  6. Production design – aici probabil Gravity va primi, fără mari surprize
  7. Montaj… despre montaj am mai scris in cronica la Dallas Buyers Club Pentru marile roluri, eu continui să mizez pe Matthew McConaughey la bărbați și Cate Blanchett la femei… Pentru rolul masculin secundar, Jonah Hill in Wolf on Wall Street. Dar Jennifer Lawrence merită pe deplin premiul pentru rol feminin secund. Linkuri mai jos…

Hunger Games 2: un film care vrea să aștepți doi ani ca să-i afli sfârșitul…

cf. :

Dallas Buyers Club – un film magic, în care ți-e ciudă să te regăsești într-o scenă fără să știi cum ai ieșit din cea dinainte…

.

The Wolf of Wall Street… ah, dacă avea o oră mai puțin…
http://cabalinkabul.com/2014/01/18/the-wolf-of-wall-street-ah-daca-avea-o-ora-mai-putin/

.

“Captain Phillips”  – Forrest Gump cu pirați, sindicaliști și binele care triumfă…
http://cabalinkabul.com/2013/12/06/captain-phillips-2013-forrest-gump-cu-pirati-sindicalisti-si-binele-care-triumfa/

.

Philomena – sau de ce să mergi la filme cu babe (afară de faptul că ar putea primi un Oscar)…
http://cabalinkabul.com/2014/02/04/philomena-sau-de-ce-sa-mergi-la-filme-cu-babe-afara-de-faptul-ca-ar-putea-primi-un-oscar/

.

Gravity (no rainbow, dar coapsele lui Sandra Bullock, iar George Clooney moare rîzînd)…
http://cabalinkabul.com/2013/11/09/gravity-no-rainbow-dar-coapsele-lui-sandra-bullock-iar-george-clooney-moare-rizind/

și

“Blue Jasmine” – Woody Allen si lupta de clase…
http://cabalinkabul.com/2013/08/08/blue-jasmine-woody-allen-si-lupta-de-clase/