poster-Shailene Woodley-movie review-divergent-2014-dante ross-danterants-blogspot-com

Pentru cei care încă mai au nostalgii utopice:

Nulla familia rustica in viris mulieribusque pauciores habet quam quadraginta, praeter duos ascriptitios servos, quibus pater materque familias graves ac maturi praeficiuntur.”

(‘Nici o familie de țărani nu are mai puțin de patruzeci de membri, bărbați și femei laolaltă, fără a mai socoti câte doi sclavi pe care stăpânul și stăpâna îi strunesc cu severitate și înțelepciune.”)

Thomas Morus, in Utopia, descriind structura societății perfecte… “Ascriptitii servi” sunt pur și simplu “sclavii”, attachés à la glebe, legați de glie potrivit dreptului roman… Traducerea românească a lui Bezdechi a Utopiei lui Morus redă termenul foarte corect prin “robi”)…

Stai un pic… Cum adică robi? Robi și sclavi în Utopia?!!… Societatea perfectă are nevoie de sclavi?

image

Da, toate astea, trecând prin Platon și Thomas Morus, ca să ajungem la al doilea voleu al distopiei Divergent, acest Hunger Games al săracului, al doilea episod, în care ticăloasa planetară (jucată de Kate Winslet) capătă in sfârșit proporțiile pe care le merită.

Cum nu trebuie sa ne asteptăm nici la mare psihologie și reflecții politico-filosofice, nici la complicate narațiuni paralele, divertismentul final reiese ca surprinzator de reușit. Asta e ceea ce se numește entertainment si din care băieții si fetele de azi învață binele si răul. Aplaudăm in treacăt si faptul ca bunul principal (personajul numerotat Four) poate lichida un prizonier cu sânge rece împușcându-l zgomotos in față. Pana la urma ne-am saturat de personajele bune care sunt bune in bloc, fără nuanțe.

E bine si ca eroina (ca si in Hunger Games, personajul principal e tot o fată invincibilă) își taie părul… Pe langa ca ii stă bine așa, părul nici nu o încurcă in toate acrobațiile letale pe care le face de-a lungul si de-a latul filmului (inclusiv insuportabile torturi cu cabluri înfipte in toate orificiile).

Câteva mici întorsături bine găsite și un final eliberator care ne anunță că acum că toți cobaii umani vor ieși din cetatea utopică, ei vor da de realități și mai înspăimântătoare si ne vor aduce multe-multe alte episoade viitoare. Încă o franciză care va rivaliza cu Hunger Games sau cu cea (nu foarte reușită) cu labirintul (cf. link mai jos).

Revoluționari, utopie-distopie, oroarea perfecțiunii sociale impuse, surogat de Platon, totul util prin aceea că, in lumea de azi a reînvierii totalitarismelor, li se amintește tinerilor descreierați că și in Utopia există sclavi (cf. link mai jos)…

Si, desigur, pentru că i-am adus atâtea laude pentru latura de divertisment reușit, iată și contrapunctul: e perturbant să vezi cum toate distopiile astea pe care le-am insirat si care ne umplu ecranele sunt bazate pe un ideal elitist. Numai supraeroii si supraeroinele pot salva gloata; chiar dacă pot avea îndoieli (sau mai executa cu sânge rece ticăloși capturați), ei sunt construiți din devotament si perfecțiune fizică.

Sângerează estetic, nu merg la toaletă, iar tatuajele lor mistice rezumă epopei in limbi neinventate încă… Fără să vrea, aceste scenarii îl reproduc pe cel al distopiei dezvăluite chiar de ele: doar o mână de aleși se pot salva, iar exemplul lor trebuie să ne facă să nu vedem, sau să uităm, că și in Utopia există sclavi.

Divergent (2014) – când distopia devine o franciză…

https://cabalinkabul.com/2014/04/09/divergent-2014-cand-distopia-devine-o-franciza/

The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 : când revoluționarii devin regizori de clipuri…
https://cabalinkabul.com/2014/11/21/the-hunger-games-mockingjay-part-1-cand-revolutionarii-devin-regizori-de-clipuri/

Hunger Games 2: un film care vrea să aștepți doi ani ca să-i afli sfârșitul…
https://cabalinkabul.com/2013/12/14/hunger-games-2-un-film-care-vrea-sa-astepti-doi-ani-ca-sa-i-afli-sfarsitul/

pe același model distopic a mai fost recent și:

Maze Runner – o distopie cu copii hăcuiți…
https://cabalinkabul.com/2014/10/18/maze-runner-o-distopie-cu-copii-hacuiti/

Sexul in literatura SF…
https://cabalinkabul.com/2014/03/31/sexul-in-literatura-sf/

image