
In perspectiva apariției iminente la Polirom a labirinticului volum de povestiri In punctul lui rebbe G., am sa prezint pe rând cele 22 de cărți numite arcanele majore ale jocului de tarot. După Nebun, Le Mat, cartea fără număr, despre care am scris aici, iată acum Roata Norocului, La Roue de Fortune.
O știam pe Carla de la supermarket, o văzusem deja cu căruciorul prin cartier, împingându-l cu vigoarea cu care se dă impuls unui berbece de asalt. Îmi spusesem pe loc că dacă se râde de bărbați că nu-și controlează țâșniturile de adrenalină când se trezesc cu o armă bine uleiată în mâini, echivalentul la femei este căruciorul blindat. De câte ori, pe trotuar sau în vreun magazin, n-am avut cu toții în față câte una care vine frontal, cu figură dușmănoasă, fălci încleștate, împingând spre tine căruța Merkabă din vedenia lui Iezechiel, tancul lui Rommel în pustiul Libiei, atacând direct, ață, implacabil și fără să-ți arunce vreo privire când tu plonjezi într-o parte, lăsând-o să treacă triumfal cu chivotul pe roți în care o arătare stacojie urlă modulat ca sirena pompierilor. Piedica discretă poate fi atunci riposta, încoronată de un remake al scenei scărilor din Crucișătorul Potemkin.

Acum despre litera yod, iod,י, a zecea, ca si cartea respectivă de Tarot, si despre fortune (La Roue de Fortune):

Mersesem la ea acasă, sperând că va fi lăsat copilul în arendă undeva. Dimpotrivă, când am intrat tocmai îi dădea sânul, făcând în același timp dublajul sonor al unui film porno. Mașinuța vie de urlat, mânjită cu iod roșiatic pentru a încetini nu știu ce boală care în trecut ar fi fost mortală, sugea tăcută din ea, rotind din ochi și degete dolofane, în vreme ce Carla horcăia și gemea foarte natural și convingător, sincronizându-se cu nesfârșitele și nefireștile împerecheri de pe ecran, timp în care-i dădea sânul copilului. Avea la îndemână, pe două mese stânga-dreapta, tot felul de obiecte moi, cârpe si străchioare cu clei pentru a produce plescăituri și bolboace sonore.
In engleză, latinescul medieval fortune înseamnă astazi exclusiv avere, in schimb in franceza veche, precum in italiană, ambivalentul fortune începuse sa se specializeze in sensul de dezlanțuire a stihiilor, a elementelor marine: “Leurs vaisseaux eurent si grande fortune sur mer, que plusieurs nefs furent perdues.” (Froissart). De aceea si astăzi in franceză pînza ce poate fi lăsată ridicată pe vreme de stihii e numita “voile de fortune”.
(Am menționat turcescul fırtına [pronuntat: fîrtîna], luat de noi ca furtună, și pentru că ne arată ce relative sunt convențiile grafice: pentru a reda vocala închisă î, cea pentru care româna folosește o căciuliță, un accent circumflex (î, â), lingviștii lui Ataturk au decis sa înlăture punctul de pe i, revenind la forma primitiva a literei: ı .

Tarot: Cine este Le Mat?
In punctul lui rebbe G.
https://cabalinkabul.com/2016/07/19/in-punctul-lui-rebbe-g-3/
Despre autentica simbolică a Tarotului și cum nu e bine să te joci cu simbolurile, aici:
8 Responses to Roata Norocului și rețeaua de simboluri din Punctul lui rebbe G.
Bah dar nu înțeleg un lucru ….. de ce naiba ar trebui ca anumite lucruri sa fie criptate. Lucruri clare nu mai putem scrie?
Încearcă Finnegans al lui Joyce, dacă nu Ulise, cum spune autorul, şi Punctul lui rebbe G. o să-ți pară pistol cu apă la capitolul criptare. Uite aşa vor unii autori să ne dea de furcă. Se pot citi şi fără să decriptezi ceva. Doar că rămâne literatură frumoasă şi-atât. Mulțumitor pentru unii. Însă, dacă o dibuieşti cu totul, sau pe-aproape, devine chiar spectaculoasă. Abia atunci se întregeşte.
Deci criptarea este de fapt marele cui căci ceea ce s-a criptat în mare parte s-ar fi putut exprima și verde în față.
E un schepsis, mai degrabă, nu un cui. Literatura de acest tip nu este un exercițiu de sinceritate, chiar dacă, poate, este de o onestitate rară, ca să se spună verde-n față și nici mură-n gură nu e obligată să dea. Unde ar mai fi provocarea și satisfacția, atât a cititorului, cât și a autorului? Mai mult, pe lângă provocarea intelectuală lansată are și o latură ludică ațâțâtoare…
Tu ai mai dezlega un rebus cu soluția lăsată-n definiție? De ce să dispară enigmele, șaradele, ghicitorile?
Enigmele, saradele si ghicitorile sunt inutile ….. acesta este un motiv pentru care ar trebui evitate. Oricum o sa cumpar cartea lui danut. Nu pentru a dezlega niste sarade ci pentru distractia de a citi povestile acestui sarlatan sarmant (tin sa precizez ca nu intentionez sa-l insult pe creatorul acestui blog absolut incantator).
povestea asta m-a convins. o să cumpăr cartea, pare să provoace și sunt curioasă ce. ha-ha-ha! peste Dacopatia am sărit, pentru că nu m-a convins sau, poate că, nu m-a interesat… și clar nu cumpăr cărți pe care nu am chef să le citesc.
[…] https://cabalinkabul.wordpress.com/2016/10/01/roata-norocului-si-reteaua-de-simboluri-din-punctul-lu… […]
[…] https://cabalinkabul.wordpress.com/2016/10/01/roata-norocului-si-reteaua-de-simboluri-din-punctul-lu… […]