22

— Aha, a pufnit satisfăcut Rebbe G. Ai tras Le Mat. Asta-i cartea cea mai importantă, cea mai puternică. Poate fi prima, dar cel mai adesea e ultima din joc. Vezi tu vagabondul ăsta? Ăsta ești tu, e cartea ta, ești un om fără legături, cu fața mânjită, malahie în ochi, suflet cu franjuri… Dânsul, Le Mat, Nebunul, este eternul vagabond. Privește la el: chiar în clipa asta un dulău celest îi sfâșie curul fudul.

(din In punctul lui rebbe G., viitorul meu volum de povestiri care va apărea curând la Polirom)

Le Mat este, într-adevăr cea mai misterioasă și stranie dintre aracanele majore ale Tarotului. Nenumerotată, ea poate fi plasată oriunde și a servit probabil de model Jokerului din pachetul de cărți obișnuite (arcanele minore). Este, de asemenea, singura lamă (arcană majoră) care indică o proveniență fie și parțial orientală a setului de cărți.

Sigur, convențional e numit și Le Fou, Nebunul, printr-o asonanță forțată a lui Mat cu englezul mad. Simbolica sa profundă, ascunsă sub violența scenei (Le Mat e atacat și sfâșiat pe la spate de un dulău, jivină infernală) ne indică însă sumbre pulsiuni ce au de-a face cu moartea, precum multe alte cărți de Tarot (Le Pendu cu capul în jos, Le Diable, La Maison Dieu prăvălită de trăznet, La Lune, sau reprezentarea fără nume a Morții, cu nr.  XIII).

Mat este și anunțul ritualic al uciderii regelui la jocul de șah, preluat tel quel în Evul Mediu, în toate limbile, din vocabularul arabo-persan al șahului (șah mat = regele e mort).

L-am vârât abil  în sertarul mesei de joc de pe coperta cărții:

in-punctul-lui-rebbe-g_egoproza-a

Mat mai înseamnă și beat, intoxicat, în transă, în mai toate limbile indiene (matò în țigănește, de unde am luat și noi matol = beat, însă termenul urcă până la sanscritul matta). Ce ironie că un bufet sătesc se numea înainte mat (de la Monopolul Alcoolului și Tutunului).

Prin felul în care semnifică dezordinea creativă, haosul violent al proprietăților emergente, Le Mat este un demn precursor al acelui înspăimântător, dar profund sfâșiat pe dinăuntru personaj care este Jokerul din Batman.
—————–

Despre In punctul lui rebbe G., viitorul meu volum de povestiri, care va apărea curând la Polirom, mai multe aici:

In punctul lui rebbe G.

https://cabalinkabul.com/2016/07/19/in-punctul-lui-rebbe-g-3/

Despre autentica simbolică a Tarotului și cum nu e bine să te joci cu simbolurile, aici:

Introducere în Tarot (cap. 1): Ignoranța lui T.S. Eliot în The Waste Land…

https://cabalinkabul.com/2016/08/04/introducere-in-tarot-cap-1-ignoranta-lui-t-s-eliot-in-the-waste-land/

in-punctul-lui-rebbe-g_coperta