the-maze-runner

Eliade a explicat cum e cu spaimele de labirint. In franciza asta nouă, Maze Runner, oamenii, copiii de fapt, căci e vorba de o societate de adolescenți-cobai, trăiesc într-o lume post-apocaliptică care e un crâng închisoare înconjurat de un labirint gigantic, în care umblă noaptea creaturi abominabile, labirint care, pe deasupra, se modifică în permanență.

Filmul e bazat pe un roman dintr-o trilogie SF-distopie de care nu știam, căci nu mai citesc cărți pentru adolescenți de la o vreme.

De-ar fi de redus ideea, aș propune: Hunger Games combinat cu Împăratul Muștelor al lui Golding (sau Cordwainer Smith, cu planeta lui închisoare și rezervă de organe).

Filmul folosește toate clișeele genului, evitând însă orice iz sexual, căci în acea societate masculină-adolescentină-condamnată apare o singură fată, care pe deasupra vine doar cu o solie și nu stârnește (cel puțin în episodul ăsta) nimic erotic. Așteptăm foarte mult de la ea în episodul următor.

the-maze-runner-teresa-the-maze-runner-movie-review

Filmul a mai fost făcut cu bunul simț al unor oameni care i-au dat un sfârșit adevărat, chiar dacă provizoriu. Au să mai vină două, însă creatorii au evitat enervantul, insuportabilul tupeu al celor de la Hunger Games de a întrerupe episodul 2 în mijlocul acțiunii, punându-te să aștepți un an, chit că riscul lor e că între timp vei crește mare.

Și e un film care se apropie de marginile ororii pure arătându-ne cum copiii sînt hăcuiți delectabil, în scrâșnete scârboase, de giganticii păianjeni artificiali din labirint, înainte de a se hăcui între ei, violență adolescentină, într-o societate creată pe model tribal-autoritar care amintește de Împăratul muștelor al lui Golding. De câte ori vedem la cinema obraznici din ăștia clefăiți de abominabili păianjeni cu clești veninoși trebuie să aplaudăm încurajator.

Griffeur

Hunger Games 2: un film care vrea să aștepți doi ani ca să-i afli sfârșitul…

http://cabalinkabul.com/2013/12/14/hunger-games-2-un-film-care-vrea-sa-astepti-doi-ani-ca-sa-i-afli-sfarsitul/

Sexul in literatura SF…

http://cabalinkabul.com/2014/03/31/sexul-in-literatura-sf/

Medicina chineză, science-fiction și universul amoral al lui Cordwainer Smith…

http://cabalinkabul.com/2013/12/30/medicina-chineza-science-fiction-si-universul-amoral-al-lui-cordwainer-smith/

Divergent (2014) – când distopia devine o franciză…

http://cabalinkabul.com/2014/04/09/divergent-2014-cand-distopia-devine-o-franciza/