Cand se ajunge la percepția corupției și a bacșișului obligatoriu, de la doctor pînă la examene, România rămâne moral o țară din lumea a treia. Demonstrația aici.

Cabal in Kabul

Image
România ilustrează un paradox favorit al unor economişti ultraliberali, anume acela că în ţările subdezvoltate corupţia joacă un rol pozitiv. Celor care se îneacă auzind asta economiştii cu pricina le furnizează o explicaţie care, dacă nu e foarte convingătoare în termeni morali, are măcar avantajul de a fi coerentă. Corupţia e un lucru bun pentru ţările în curs de dez­voltare, spun ei. Funcţionarul sau politicianul corupt nu face în realitate altceva decât să redistribuie bo­gă­ţia şi bunăstarea naţiunii. Îşi construiesc vile și cumpără jipane, e drept, dar dau astfel de lucru (la negru) multor oameni, care la rândul lor apucă să-şi hrănească familiile, îşi trimit feciorii la universitate etc., ducând astfel la consolidarea claselor de mijloc.
.
La urma urmei, aşa s-au făcut şi în America toţi Rockefellerii. Fără acei corupţi neplătitori de taxe, nu s-ar construi în timp record clasa de mijloc de care noi avem astăzi absolută nevoie…

View original post 559 more words