Thomas Piketty, Capital et Idéologie, Paris, Le Seuil, septembrie 2019.

În Franța, intelectualii au avut întotdeauna un rang aproape preoțesc, pe care si l-au pierdut doar recent, după dispariția ultimilor pontifi ce au fost Sartre, Foucault, Derrida sau Bourdieu. Intelectualii erau acei clercs (clerici, metaforic) a căror trădare în mari momente a fost amar deplânsă, așa cum am scris când am deplâns și eu la noi trădarea clericului Pleșu și a altora.

După dispariția lui Bourdieu, rămăsese un gol în preoția spiritului, care iată, a fost umplut de specialistul inegalităților, Thomas Piketty. Piketty, da, devenit noul economist și gânditor pop după cartea lui din 2013, Capitalul în sec. XXI, Piketty care, coerent cu sine, a refuzat Legiunea de Onoare în Franța spunând că “nu e treaba guvernelor să decidă cine e onorabil”.

Piketty convinsese și surprinsese pentru că Le capital au XXIe siècle a apărut coerent și convingător de la prima frază. Da: capitalul se acumulează mai rapid decât creșterea economică; da, inegalitatea se adâncește, o vedem zilnic și, în ciuda mitului oficial al meritocrației, e greu de justificat ideologic sărăcia inexorabilă în fața obscenității super-cadrelor care trăiesc din venitul adus de capital.

Piketty propunea și o soluție: un impozit pe capital la nivel mondial… “O utopie utilă”, zicea el. Cartea lui a influențat chiar agenda unor politicieni democrați americani precum Elisabeth Warren. Iată că șase ani mai târziu el vine cu o nouă cărămidă de 1.200 de pagini (am mai sărit niște grafice, recunosc), Capital et idéologie, cu un mesaj și mai radical decât precedenta, Capitalul în sec. XXI, și care va confuziona pe mulți din cei care credeau că referința la Das Kapital e mai mult ludică, un fel de metaforă franțuzească (ajutați în asta și de umorul lui Piketty, care tot spune prin interviuri că nu l-a citit pe Marx, vezi referința în final).

Piket

A rezuma Capital et idéologie e lesne, într-atât structura cărții este transparentă și logică. În linii mari, Piketty spune că:

Orice societate umană trebuie să-și justifice inegalitățile: e nevoită să le găsească explicații, fără de care edificiul politic și social s-ar prăbuși.

Fiecare epocă și-a inventat astfel un discurs și ideologii contradictorii care justifică inegalitățile. În societățile contemporane, avem ideologia meritocrației. Înainte, Dumnezeu te dorea sărac. Exista pe vremuri doctrina predestinării, iar clasele sociale aveau o fundație divină. Inegalitatea modernă, în schimb, e numită justă pentru că se presupune că tu ți-ai ales condiția, că ai ales să fii sărac.

Ți se spune că ești sărac din lene sau nepricepere, dar pentru nepricepere tot tu ești vinovat, așa zice doctrina. Ai avut aceleași șanse de a fi bogat și conducător, dar ai ales să rămâi sărac și mediocru, sau mai rău. Nu există exploatare, așadar, ci doar eșec individual.

Această credință în legi imuabile ale meritului și pieței ne ajută să dormim iarna la cald în vreme ce alții mor noaptea înghețați în stradă. Bogații sunt bogați pentru că-s merituoși, în vreme ce săracii n-au meritat și nu merită, însă asta e doar vina lor. In aparență, o asemenea situație ne situează la antipozii vechilor regimuri, unde disparitățile erau arbitrare și despotice. Problemele cu narațiunea meritocratică sunt însă vizibile și evidente doar în perspectivă globală.

Inegalitățile au crescut pe tot globul de la căderea comunismului încoace. A devenit din ce in ce mai greu ca discursul meritocratic să poată fi justificat în numele interesului general. Este doar o tehnică retorică facilă a celor înstăriți pentru a justifica uriașele inegalități.

De aceea, completez eu aici, marile întreprinderi încurajează practica colectivă a oricăror doctrine și tehnici a-politice de concentrare prin care atenția e deturnată de la inegalități, yoga, de pildă, pentru a te împăca cu soarta ta, tehnici pe care le-am descris în textul Capitalismul zen – îndobitocirea prin karma.

Aici intervine tehnica culpabilizării săracilor. Ei, ni/li se spune, sunt săraci pentru că se complac în sărăcie. Discursul puterii este astfel vicios, pentru că această culpabilizare a săracilor nu exista în regimurile precedente, când inegalitățile erau suportabile prin complementaritatea funcțională a diferitelor grupuri sociale. De aceea, naționalismul  și populismul xenofob devin azi refugiul multora, pentru că ele le aduc un substitut de valori, așa cum s-a văzut în două rânduri în sec. XX înainte de cele două războaie mondiale.

Meritocrația este o iluzie, spune el. A fost confiscată de bogați, care o perpetuează în cerc închis, dându-și feciorii la cele mai scumpe universități, cumpărând partide politice și pitindu-și banii în paradisuri fiscale. Piketty demontează în acest uriaș studiu pluridisciplinar (care prezintă și toate regimurile inegalitare în istorie, in special giganții care sunt India și China) toate iluziile actuale, inclusiv “iluzia filantropică și sacralizarea miliardarilor”:

Ideologia meritocratică actuală merge mână în mână cu o glorificare fără limită a antreprenorilor și a miliardarilor. Unii par să considere că Bill Gates, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg au inventat computerele, cărțile și prietenii. Ni se pare că oamenii aceștia nu sunt suficient de bogați pe cât merită și că gloata planetară n-o să poată niciodată să le mulțumească suficient pentru binefacerile lor. În apărarea lor ridicăm ziduri între răii oligarhi ruși și prietenoșii antreprenori californieni, făcându-ne că uităm tot ce îi apropie: o foarte favorabilă situație de cvazi-monopol, sisteme legale și fiscale care îi avantajează pe cei mari, însușirea resurselor private și publice (statul îi apără, de pildă) șamd.

/…/

Mai multe elemente explică forța ideologiei actuale. Intervine, ca întotdeauna, spaima de vid. Dacă începem prin a admite că ideea că Bill, Jeff și Mark pot să se mulțumească să posede doar câte un miliard de dolari fiecare (în loc de 300 miliarde cât au toți trei împreună acum) și că ar putea fără îndoială să-și ducă viața în același mod, atunci vine teama că nu vom ști unde să ne oprim.

Piketty propune o “redistribuire”, în termeni radicali inacceptabili pentru mulți. Vorbește despre  “justiție educațională” și despre o “proprietate temporară”, proprietate de care să te poți bucura pe durata vieții tale, evitând acumularea pentru urmași.

Și, da, propune o taxă de 90% pe miliardari. Dacă miliardarii ar fi taxați cu 90%, o țară de dimensiunile Franței ar putea oferi oricărui tânăr care se lansează în viață un fond de 120.000 euro.

Unele din ideile și propunerile lui sunt anatemă, ca acolo unde spune că ar trebui să renunțăm la obsesia cu “sacralizarea proprietății”. De aici vine însă și sprijinul politic crescând pentru “redistribuire”, inclusiv în mediile democratice și intelectuale din SUA.


Bonus:

— New Republic: “Can you talk a little bit about the effect of Marx on your thinking and how you came to start reading him?”

— Thomas Piketty: “Marx?”

— New Republic: “Yeah.”

— Thomas Piketty: “I never managed really to read Marx. I mean I don’t know if you’ve tried to read it. Have you tried? Das Kapital, I think, is very difficult to read.”

(Thomas Piketty, interviu în New Republic, 4 mai, 2014 )

Cf. și:

Capitalismul zen – îndobitocirea prin karma

Trădarea clericului Pleșu

piketty