mgm-TERMINATOR-Full-Image_GalleryBackground-en-US-1484349161654._RI_SX940_

Spre surprinderea generală, am mers de ziua mea (recent) să revăd Terminator 2 remontat, remixat și refăcut în 3D de James Cameron.

Excepțional film, frumoasă modelare 3D.

În 1995, dezastrul nuclear a omorât 3 miliarde de oameni. Doi roboți asasini sosesc din viitor, T-800 (Arnold Schwarzenegger) și mult mai avansatul  T-1000 (Robert Patrick, trimis de Skynet). Androidul T-1000 trebuie să ucidă copilul care va deveni șeful rezistenței împotriva sistemului planetar de inteligență artificială genocidară Skynet, copil jucat de John Connor (Edward Furlong)

După primul Terminator, în 1984, James Cameron (care avea după aceea să devină cel mai mare coțcar manipulator planetar cu Titanic și Avatar) și care a trăit și cu una din cele mai mari și inovatoare cineaste actuale, Kathryn Bigelow, cea cu Zero Dark Thirty,  Cameron a scos magnificul Terminator 2 în 1991, iar acum l-a rescos lucrând un an la relieful imaginii. Rezultatul e modest și elegant.

Până la Terminator, Cameron făcuse doar niște prostioare, iar celălalt, austriacul culturist și viitor guvernator al Californiei Arnold Schwarzenegger își arătase mușchii în Conan barbarul.

Filmul remontat nu îl face o lumină intelectuală nici acum (cică cu totul ar fi doar vreo 700 cuvinte de dialog pe care le pronunță Schwarzenegger), dar ce este foarte frumos, pe lângă efectele vizuale de dinaintea erei numerice, digitale (androidul rău, criminal, T-1000, e făcut dintr-un plolialiaj, se topește și ia orice formă, ca un Proteu) și pe lângă muzica de Guns N’ Roses, din vremea când încă mai valorau ceva și se credea (eronat) că sunt contestatari, noul film remontat în 3D are niște merite surprinzătoare.

Eu bine, pe lângă întorsătura neașteptată de după Terminator 1, faptul că androidul criminal (Schwarzenegger) devine personajul bun în Terminator 2 (cu delicios umor în dialoguri), spre deosebire de George Lucas, Cameron n-a schimbat nimic din tot ce era incorect politic în prima versiunea filmului.

Schwarzenegger aterizează gol din viitor și bate oameni într-o cafenea și le ia hainele, motocicleta și armele (suntem în SUA); pe autostradă, la orice cursă și accidente avem morți nevinovați, alți șoferi ai unor mașini care treceau pe acolo; oameni sunt uciși la întâmplare. Nu avem aici la Cameron nimic din ceea ce a făcut George Lucas remontând primul (cronologic) episod din Star Wars, unde Han Solo (Harrison Ford), în loc să tragă primul prin masă pentru a ucide un scârbos creditor extraterestru beneficiază de un efect numeric prin care ni se dă impresia că arătarea galactică caută să tragă prima iar Han Solo doar se apără.
Nu, la James Cameron în acest Terminator 2 în 3D filmul e neschimbat.
Dar cu ochelarii ăia în sală și cu niște beri în poală parcă într-adevăr participi la cursele pe viață și pe moarte cu camioane și cu un suav polițist tăiat în două cu mitraliera, care se recompune mereu și mereu… iar efectul produs de faptul că monstrul se recompune din picăturile împrăștiate pe linoleum e chiar de speriat.

— Zero Dark Thirty – un thriller feminist…

— „Hasta la vista, baby!“: „La revedere, puiule!“… Dublarea filmelor străine în limba naţională a început ca o iniţiativă fascistă şi nazistă.