Ukrainian Parliament session in Kiev

Noul premier al Ucrainei (începând de joi 14 aprilie, are doar 38 de ani și era președintele parlamentului) se numește pe hârtie Volodîmîr Groisman (וולודימיר גרויסמן), dar numele lui se pronunță Hroisman. De aceea, presa occidentală îi scrie numele fie Groysman, fie Hroysman. Ambele sunt corecte.

Deși la origine numele lui evreiesc de familie se pronunța Groisman, astăzi se pronunță de fapt Hroisman, cu H, pentru că în ucraineană, ca în multe alte limbi și în toate dialectele rusești din sud, inclusiv din Stavropolul lui Gorbaciov, orice G a dipărut și devenit H.

Gorbaciov este astfel pronunțat în mod natural Horbaciov, iar gorod (oraș) se pronunță horod.

In continuumul indo-european, mai multe limbi au trecut prin acest proces de lenevie a corzilor vocale, care face că în loc să pronunți oclusiv G corzile nu vibrează și G devine H.

Aceste limbi sunt: olandeza, greaca modernă, ceha, slovaca, unele dialecte slovene, ucraineana, dialectele rusești din sud și paștuna din Afganistan. In aceste limbi, G pur și simplu nu mai există și a fost înlocuit prin H.

Hrad, castelul din Praga, nu e altceva decât grad = oraș, fortăreață. Logos în greaca modernă e pronunțat lohos. Van Gogh în olandeză e Van Hoh, deși toate acestea se scriu cu G în acele limbi (mai puțin în cehă, paștună și slovacă, unde se scrie fonetic cu -H).

La fel, când l-am auzit pentru prima oară vorbind pe răposatul general Lebed, călăul din fruntea armatei a XIV-a din Transnistria, am crezut că e ucrainean sau cazac, pentru că pronunța horăd pentru город și spunea hăvăriu pentru говорю, dar el era doar rus din sud (urme din astea se văd chiar și în rusa literară, unde Бог/Dumnezeu nu e pronunțat Bog sau Bok, ci Buoh, cu -H fricativ la urmă).

Acum, dincolo de stupidele explicații etiologice ale schimbărilor fonetice din limbi, rămâne faptul care ne interesează și anume că Volodîmîr Groisman (Volodîmîr Hroisman) este evreu. Este evreu născut în Vinnîțea (Вінниця), unde a și fost primar până în 2014.

Faptul că un evreu este actualmente primul ministru al Ucrainei ar trebui să pună capăt obsesiilor tâmpite despre presupusa deriva neo-nazistă a clasei politice ucrainene, sau despre cum Ucraina reia astăzi cu un trecut fascist. Volodîmîr Groisman (Volodîmîr Hroisman) este evreu, salutat cu entuziasm, începând de ieri, de toată presa din Israel.
—————

Cf. și

Gghhhh… sau despre explicații etiologice în lingvistică…

https://cabalinkabul.com/2014/01/18/gghhhh-sau-despre-explicatii-etiologice-in-lingvistica/

precum și blogul meu zilnic de la Europa Liberă despre evoluțiile din Ucraina :

Criza din Ucraina. LiveBlog
Ucraina văzută de la Bruxelles de Dan Alexe

http://www.europalibera.org/contentlive/liveblog/25197808.html