o
Lévi-Strauss, Indian Bororo
Au fost începuturi de narațiune inițiatică magnifice, precum “Call me Ishmael“, sau “La început, Dumnezeu a făcut cerul și pământul“, desigur… dar ca primă frază a unei asemenea călătorii care transformă exploratorul, tot Lévi-Strauss (pas les jeans, non, l’autre), cu prima frază din Tristes Tropiques, a făcut cel mai tare: Urăsc călătoriile și exploratorii (“Je hais les voyages et les explorateurs“)…
C’est ce que j’appelle: avoir du style.
Acum, Embrace of the Serpent (El abrazo de la serpiente) a fost nominalizat la Oscaruri în categoria cel am bun film străin, premiul fiind însă câștigat previzibil de Son of Saul. Această Îmbrățișare a șarpelui (Columbia, Venezuela, regia: Ciro Guerra) a fost distribuit în săli sub un cor de elogii.
Se petrece în 1909 și 1940, e bazat pe carnetele a doi exploratori germani care s-au succedat în Amazon, căutând o plantă miraculoasă, și e filmat somptuos în alb-negru, cât să dea frisoane estetice studenților în arte vizuale.
Rezultatul e, din păcate, o amorfă încrucișare între Apocalypse Now, cu urcatul fluviului printre orori, și un cocktail indigest de Terrence Malick și Werner Herzog. Bune sentimente cu o doză groasă de sentimentalism New Age și droguri, à la Carlos Castaneda, cel cu Invățăturile lui Don Juan, guru californian al generației hippy.
Ba chiar, spre final, precum în Odiseea Spațiului, sau ca scena drogurilor din cimitir, la capătul voiajului inițiatic în Easy Rider, avem și niște imagini de sinteză, ca să înțelegem că eroul e drogat și intră în comuniune și consonanță cu niște imagini de jaguar luate deodată de pe National Geographic (am verificat la urmă la Credits), ba chiar, printr-o presupusă sofisticăreală, acele imagini ca niște pete Rorschach făcute pe un computer cu Windows vechi sunt deodată grosolan colorate.
Una peste alta, un film de ignorat, mai puțin pentru lingviștii care vor auzi o grămadă de limbi amazoniene și operatorii de cinema, care vor putea analiza câteva travellinguri interesante, stricate însă de multe secvențe de crengi și gâze și vârfuri de copaci.
—
Cf. și:
Son of Saul (2015) – Auschwitz cu ochelari virtuali și efecte sonore
Despre o interesantă perspectivă privind o limbă indiană din Amazon am mai scris aici:
Cantemir si limba femeilor: o explicație amazoniană…
https://cabalinkabul.com/2013/05/08/cantemir-si-limba-femeilor-o-explicatie-amazoniana/
Leave a Reply