image

In Jurasic World, oamenii nu au înțeles nimic din dezastrele precedente cu dinozaurii si continuă să-i fabrice, din ce în ce mai monstruoși si mai inteligenti, pentru un parc de atracții cu 20.000 de vizitatori pe zi, care vizitatori vor să vadă “more teeth, more teeth”, cum o spune savantul creator al mutantului inteligent Indominus Rex.

Găurile in scenariu sunt la fel de mari ca poarta prin care scapă monstrul, care monstru nu poate să nu amintească de Godzilla. Multe sunt aluziile in film, de la Păsările lui Hitchcock (momentul in care scapă pterodactilii din giganticul lor colivie-seră) sau la Fălci/Jaws al părintelui seriei Spielberg, un rechin apărând la inceput ca hrană pentru un monstru acvatic, care monstru țâșnește pe neașteptate in final exact ca rechinul din filmul omonim.

Trecând peste femeia care fuge tot filmul prin junglă cu pantofi cu toc, rămâne faptul că partea cea mai credibilă a scenariului (singura, de fapt) este tocmai pofta hămesită după profit a conceptorilor parcului. Da, e de crezut ca nici in viața reală ei ei nu ar fi mai prudenți după cateva dezastre si că într-adevăr ar piti enormitatea riscului, sperând că nu toate miile de vizitatori ai parcului ar sfârși in ghearele bestiilor artificiale.

Noutatea in acest al patrulea episod al francizei constă in intervenția serviciilor secrete americane (sau a unei rețele private ieșită din ele, nu e foarte clar) care vad interesul militar al dinozaurilor dresați, regretând ca nu au avut din ăștia cand il căutau pe Bin Laden în Afganistan.

Aceleași servicii scapă din dezastru, desigur, fugind de acolo cu savantul creator si cu embrionii monstrilor episodului viitor, fiind noi acum asigurați ca vom avea o urmare militarizată, cu si mai gigantice hăcuieli si spârcuieli.

Ceva umor și efecte dătătoare de gol in stomac (filmul nu trebuie văzut decat in 3D, desigur, nu pe un ecran de computer sub forma de fișier furat de pe torrente).

Cu foarte agreabilul, in rolul durului dresor de velociraptori, nou Adonis de la Hollywood Chris Pratt (facut foarte evident să semene cu Indiana Jones) și revelat nouă in

Zero Dark Thirty – un thriller feminist
https://cabalinkabul.com/2013/01/30/zero-dark-thirty-un-thriller-feminist/

Her
https://cabalinkabul.com/2014/03/19/her-o-lectie-de-scenariu-si-de-cum-se-triseaza/

și, mai recent, in foarte comica pastișă nihilistă

Guardians of The Galaxy
https://cabalinkabul.com/2014/09/06/guardians-of-the-galaxy-2014-pastisa-nihilista/

image