Andy-Serkis-motion-capture-performance-in-Rise-of-the-Planet-of-the-Apes

Cinci filme au fost anul acesta nominalizate la Oscar pentru efecte speciale/Visual Effects:

Captain America: The Winter Soldier” Dan DeLeeuw, Russell Earl, Bryan Grill and Dan Sudick
Dawn of the Planet of the Apes” Joe Letteri, Dan Lemmon, Daniel Barrett and Erik Winquist
Guardians of the Galaxy” Stephane Ceretti, Nicolas Aithadi, Jonathan Fawkner and Paul Corbould
Interstellar” Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter and Scott Fisher
X-Men: Days of Future Past” Richard Stammers, Lou Pecora, Tim Crosbie and Cameron Waldbauer

 

Iată, pe rând, cronica fiecăruia, știind că afară de “Guardians of the Galaxy”, care mai e nominalizat în categoria Makeup and Hairstyling, și “Interstellar”, nominalizat în cinci categorii, toate tehnice, celelalte sunt acolo doar pentru efectele vizuale:

 

winter-soldier_captain-america_rumors_spoilers_

Captain America (2014) – NSA și ideologia supravegherii totale…

https://cabalinkabul.com/2014/04/14/captain-america-2014-nsa-si-ideologia-supravegherii-totale/

Captain America e unul din acele personaje din banda desenată SUA cu puteri supranaturale: Batman, Spiderman, Superman, care mor episodic si revin prin aplauze să se lupte cu dușmani din ce in ce mai înfiorători și implacabili… Cu o diferență: Captain America nu traieste intr-un mitologic Gotham City, ca Batman, ba chiar nu se preocupă de soarta umanității decât indirect… El vrea in primul rand sa salveze America. Captain America este un personaj de bandă desenată creat in al Doilea Razboi Mondial si care inițial se lupta cu naziștii.

apestogetherstrong

 

Dawn of the Planet of the Apes (2014) – mormane de maimuțe mitraliate…

https://cabalinkabul.com/2014/07/27/dawn-of-the-planet-of-the-apes-2014-mormane-de-maimute-mitraliate/

Cinematografic, filmul evoluează între Avatar și Dark Night al lui Christopher Nolan, sumbru cât se poate și cu trăgaciul final ușor.

 

guardians-of-the-galaxy-01

Guardians of the Galaxy (2014) – pastișa nihilistă

https://cabalinkabul.com/2014/09/06/guardians-of-the-galaxy-2014-pastisa-nihilista/

Ceea ce e plăcut și învăluitor e felul in care filmul recreează atmosfera fantasy a anilor ’80: nu doar că filmul începe în 1988, dar eroul, 26 de ani mai târziu (adică azi) ascultă doar muzica anilor 1980 si umblă prin galaxie cu un walkman cu casete în bandulieră (pentru cine mai știe ce era un walkman). Totul e vizual cheap: hainele, navele spațiale, armele si efectele, ca intr-o duioasă parodie a Războiului Stelelor.

 

Ann Hatha

“Interstellar”: despre relativitate și cum, când filmul atinge viteza luminii, un minut acolo echivalează cu 7 ani pe pământ

https://cabalinkabul.com/2014/11/15/interstellar-despre-relativitate-si-cum-cand-filmul-atinge-viteza-luminii-un-minut-acolo-echivaleaza-cu-7-ani-pe-pamant/

Vizual, filmul e somptuos, chiar dacă devine pe alocuri un talcioc SF. Nolan nu a vrut să-l facă in 3D si e turnat direct in peliculă, 35 mm. Asta in condițiile in care toată lumea e obsedată azi de video HD, iar sălile de cinema se echipează peste tot cu proiectoare digitale.

 

image

X-Men: Days of Future Past… despre morală în SF

https://cabalinkabul.com/2014/06/22/x-men-days-of-future-past-despre-morala-in-sf/

Actorii joacă minunat, efectele sînt convingătoare, chiar dacă repetitive, dar se înșiră prea multe discursuri grandioase despre omenire. Problema morală odată pusă nu ar trebui repetată discursiv după fiecare înfruntare. In schimb Hugh Jackman are o musculatură infernală iar Jennifer a slăbit convingător ca să facă, bestie goală si albastră, convingătoare figuri de kung-fu mutant.

 

Iată… Nu li se cere acestor filme decât să ne facă vizual să ne “supendăm disbelief-ul”…