gyUn alt mit enervant în nebuloasa reinterpretării angelice a legionarismului este cel al poetului prost și ideolog gardist Radu Gyr, autorul câtorva din cele mai scârboase lingușeli în versuri către Căpitanul Codreanu. Da, acela din care recita Neamțu pe scenă, pedant si fără talent, „Ridică-te, Gheorghe“. Pe deasupra, Neamțu nici nu și-a asumat gestul, și toți l-au scăldat in proteste mirate. Recitarea lui „Ridică-te, Gheorghe“ de Radu Gyr la lansarea unui program politic a fost urmată de țipete indignate când s-a amintit că poetul a fost un comandant legionar și un zbir antisemit.

Avem pe de altă parte, pentru comparație, un grup de intelectuali italieni ce împărtășesc în mod asumat idealurile fascismului și care au deschis acum câțiva ani la Roma, pe fond similar de scandal, centrul intitulat Casa Pound, știind însă foarte bine ce fac și neascunzându-se după degete.

Ingenuitatea așa cum e practicată la români este o tehnica riscantă in politică, pentru că se vede repede că e jucată și devine contraproductivă. Italienii cu nostalgii fasciste de la Casa Pound nu s-au încurcat cu fandoseli de esteți neînțeleși. Ei nu contestă că Ezra Pound, pe care și l-au ales ca sfânt patron – un geniu literar absolut și unul din cei mai mari poeți ai secolului XX – a fost un ideolog antisemit feroce, un admirator al lui Mussolini și Hitler și o voce a regimului fascist italian, cu toate că era american. Echivalentul francezului Céline în sfera culturală anglo-saxonă: și Pound în SUA și Céline în Franța au scăpat, după război, ca prin urechile acului de condamnarea la moarte, lui Céline suprimându-i-se drepturile civile, iar Pound făcând lungi ani de ospiciu. Condamnați – nu de regimuri comuniste, ci de Franța și SUA.In România, însă, încă se mai practică un fel de baba-oarba ideologic, jucat mincinos, cu privit printre degete și mieunări indignate: „Vai, dar era doar o poezie cu țărani, pentru care bietul om a fost condamnat de comuniști.“

Ba chiar, mitul Radu Gyr a căpătat proporții grotești. In arsenalul angelizării fostului comandant legionar și poet minor, ce a oscilat între imitații din Arghezi și Ion Pillat, se numără și faptul că pe cînd era director al teatrelor, în momentul în care regele Mihai a proclamat Statul Național Legionar, Gyr ar fi dispus crearea „primului teatru evreiesc din Europa“. Realitatea acelui teatru a fost exact inversul celor pretinse azi:

Crearea teatrului Barașeum și interdicția făcută evreilor de a juca oriunde în altă parte în România a fost măsura violentă a unui regim totalitar si xenofob. Gyr și cei din jurul lui nu au creat „primul teatru evreiesc“, ci au interzis actorilor etichetați drept „evrei“ să joace oriunde altundeva în țară, sub amenintarea unor severe sancțiuni. I-au strâns intr-un ghetou artistic, la București, cu toate dramele care au decurs de aici pentru cei din toată țara care și-au pierdut definitiv slujbele, și lăsând un singur loc pentru evrei, în București, unde nu se puteau juca decât piese… scrise de evrei. Invers, legea le interzicea etnicilor români să lucreze în acel teatru. Adio personal tehnic și orice legătură practică cu lumea de afară.

Zbirul legionar Gyr care a girat masiva epurare teatrală la nivelul României Mari știa bine ce drame fără nume stârnește: era fiu de actori și copilărise într-un teatru. A-l victimiza azi e o minciună și a prezenta ghetoul lui teatral ca pe un fapt pozitiv e ca și cum ai lăuda că în lagăre existau orchestre simfonice, ba chiar se mai organizau și reprezentații teatrale.

In schimb, fasciștii italieni care și-au botezat clubul Casa Pound nu se pitesc în spatele estetismului liricii lui Pound. Versurile pe care ei le recită la seratele lor sînt frumoase; omul Pound din spatele lor însă nu. La întrebarea pusă de un reporter fals inocent (presupunând că acesta ar scăpa nebătut) de ce au ales Pound și nu, să zicem Pasolini, și el un poet de geniu, neofasciștii ar pufni amuzați sau indignați: doar ei nu sînt stângiști homo și atei, cum ar rezulta din eticheta Pasolini.

Pound este dreapta, Pasolini – stânga. In lumea reală arta nu e inocentă.

Radu Gyr, așadar. Printre pacatele neamului nostru se numără si unul din cele mai obscene stiluri de poezie patriotică din istoria articulată a omenirii. In privința patiotismului în versuri, poeții legionari nu au fost cu nimic mai de soi decât cei ai comunismului.
Servilitatea lor siropoasă era la fel de neimaginativă si rău pusă in vorbe ca și cea a staliniștilor și ceaușiștilor. Iată cateva extrase din poezii ale lui Radu Gyr, din volumul Cântece Legionare (Libraria si Tipografia Ioan Călinescu – Buzău, 1940)

Frunză verde ca pelinul (cântec oltenesc)

De Radu Gyr

Frunză verde ca pelinul
Grea e jalea, greu e chinul
Că ne-a podidit străinul,
Măi flăcăi. 
 
Capitane, mai Codrene,
Ia te uita printre gene
Peste satele oltene
De flăcăi. 
 
Și-or sa vină legionarii
Asvârlind peste fruntarii
Veneticii și tâlharii
Șerpii, măi!
 
Legionarii știu să moară
Pentru Cruce, pentru Țară
Pentru Țara legionară
De Rumâni !
—-
sau:
Marșul legionarilor olteni
De Radu Gyr
Ei vin de pe Jiu și din Vidra
Să scape Românul din jug
Și calcă napârca și hidra
Ce sângele Țării îl sug. 
 
Ci vin și la noi, Capitane,
Flăcăii ți-s codrii de brazi,
Și’s gata s’nfrunte prigoane
Și drag li-i mormântul viteaz.
—–
Sau din :
Cântecul eroilor Moța si Marin
De Radu Gyr
Azi, sfintele oase le-am pus temelii 
Vajnice, Neamului Dac.
Si ele înfruntă de-acum veșnicii, 
Stânci tencuite cu veac…
La care Victor Roncea a comentat :
“Dan Alexe, tare cabalizat ai mai ajuns ca sa scrii ca Radu Gyr e poet mediocru. Daca poeziile lui Gyr au luminat detentia a mii de oameni si sunt recitate si azi in intreaga Romanie, in ciuda “omertei” bolsevice si post-comuniste… etc…”
.
Nu știam că întreaga Românie recită azi ororile rău strujite de mai sus… La o adică, ce scria Gyr nu e cu nimic mai de soi de ce scria, in acelasi volumaș, Parintele Cucuietu :
 
Pentru gloria legionară
Înfruntăm mereu dușmanul 
Jertfim totul, totul pentru țară,
Cand ordonă Căpitanul. 
Tinde spada, Capitane,
Inimi de vieții așteaptă
Sa pornească milioane
Pentru lupta ta cea dreaptă. 
Am descoperit un pachet de asemenea documente asta iarna, mergând in satul meu natal :

Satul Cochirleanca, judetul Buzau… Satul meu natal. Unul din cele mai sinistre locuri de pe planeta. Niciun relief pe sute de kilometri, pina la “apa mortilor”… Vin prost, tarani banuitori, biserica cu acoperis de tabla.

Iarna asta, cineva imi face cadou de Craciun si Anul Nou o mica arhiva legionara… “Ia-le tu. E de la nenea X, ala cu picior de lemn, care avea un copil pitic… un pitic rau, de altfel, curvar si dusmanos… tac’su era legionar… ca tot satul, inainte sa devina toti comunisti…”

Am primit: carnete de membri si de cotizatii, cantece si legaminte, jurnalul unui sef de cuib…

Adnotarile din caiete sint zilnice si tulburatoare, datate scrupulos si ținute fara abateri:

Astazi imi propun sa fiu disciplinat pentru țară si Capitan”…

Atacurile de vrajmasie impotriva tarii si Capitanului trebuiesc inregistrate, cu numele persoanelor si adreselee lor…”

Promit sa nu mai beau fara masura…”

Ma uit la oameni, toți votanți PSD in masă, dupa ce au fost toți comuniști, iar mai inainte legionari, iar mai inainte…

De-acolo vin eu…

carti

 

Tutea, “bătrânul habotnic cu verbul dezlânat” :

https://cabalinkabul.com/2013/01/03/prizonierii-lui-petre-tutea-batranul-habotnic-cu-verbul-dezlanat/

Si despre scarbosul de Vintila Horia :

https://cabalinkabul.com/2013/02/01/la-beaute-du-desespoir-hmmm-cartea-unui-hot-scarbos-biografia-lui-giovanni-papini-de-vintila-horia/

Și despre proclamarea Statului Legionar “prin grația lui Dumnezeu și voința națională”, cu documentul semnat de regele Mihai și Antonescu:

La vânătoare de atei…

https://cabalinkabul.com/2014/04/20/la-vanatoare-de-atei/