Maimuța avion

„Haos la locul prăbușirii avionului malaezian”, au scris ziariștii care au reușit să ajungă acolo. „Insurgenţii pro-ruşi beţi trag cu arma şi fură obiecte ale decedaţilor”.

Mărturiile sunt multe despre jaful resturilor avionului. Reporterii au descris săteni făcând turism și fotografiindu-se printre resturi și cărând acasă tot ce era de folos… Dat fiind că avionul nu pare să fi explodat în aer, enorm de multe lucruri au căzut intacte, iar localnicii și le-au însușit, ca într-un cult al cargoului. De ce nu? Doar nu le mai folosesc morților.

Se știe din etnografie ce este cultul cargoului: acea credință, născută în insulele din Pacific după contactul cu albii, pornind de la convingerea că aceștia sunt făpturi cvazi-divine, care trăiesc pe un cargou, pe un vapor comercial, plin de bogății care vor fi aduse să le fie împărțite lor. In unele variante din Melanezia, unde aprovizionarea se făcea prin avion, cultul cargoului e un cult al avionului, cu Iisus la comenzi în uniformă de pilot, care le aruncă bunuri.

Una din cele mai tulburătoare fotografii de la locul dezastrului este de altfel cea a unui șef rebel care arată privitorilor și presei o păpușă găsită între resturi.

Fotografia e înfiorătoare în simplitatea ei. Militarul, sau para-militarul, ridică jucăria sus, să o vadă toată lumea, ținând neglijent cu mâna cealaltă o mitralieră și o țigară aprinsă. Cel de lângă el, mai tânăr, de asemenea fumează.

In spatele lor, doi mascați ninja, cu mănuși de piele, acea cochetărie a mercenarilor. Detaliu ce caută să indice o brumă de interes pentru însemnele legitimității, cel ce pare a fi șeful poartă un badge, o legitimație de plastic agățată la gât. Legitimație eliberată tot de ei între ei, însă care pare să îi dea un rang superior celor cu mănuși și genunchiere de piele.

In spate, decorul e câmpul presărat cu valize și resturi… iar omul cu mitraliera și țigara ridică o jucărie, o maimuțică de pluș căzută intactă din cer și deconectată de restul tragediei.

Fumând, brutele caută să-și arate prin acea jucărie interesul pentru umanitate. In spatele lor, cargoul a fost însă deja golit.

Același text pe Europa Liberă:

http://www.europalibera.org/content/article/25463882.html

… unde poate fi citit în flux continuu și blogul pe care îl țin zilnic încă din decembrie, de la începutul manifestațiilor din Kiev, despre

Criza din Ucraina. LiveBlog:
http://www.europalibera.org/contentlive/liveblog/25197808.html 

Mi se atrage atenția că mercenarul cu ursulețul din poza care ilustrează articolul meu de azi apare și în scurtul film făcut atunci, pe 18 iulie, unde pune apoi ursulețul jos și se închină… deci e un om bun, nu unul care fură ursulețul.
Atâta naivitate colectivă merită un comentariu:
— Faptul că se închină —gest gol— confirmă ce spuneam (apropo, eu nu spuneam că acel mercenar a doborât avionul și nici că fură ursulețul, ci că îl folosește simbolic): “brutele caută să-și arate prin acea jucărie interesul pentru umanitate.”
De altfel, toți gangsterii organizați sînt foarte pioși și se închină demonstrativ după ce își săvârșesc alea și alea.
Tot așa, talibanii fac o rugăciune pentru tine inainte să-ți taie gâtul.
Mai că te înduioșează.
1559629_782397281794112_2412187774994299807_n
Premierul autoproclamat din Donețk Aleksandr Borodai ajungând la locul catastrofei.
(AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET)