In iarnă scrisesem asta despre diplomația poloneză și in special cea practicată de Sikorski… Acum însă, după revelațiile în legătură cu faptul că atât Radoslaw Sikorski, cât și Donald Tusk, știau încă din 2008 că Putin plănuia ruperea Ucrainei pune într-o cu totul altă lumină episodul din iarnă de la Kiev, când Sikorski a fost filmat ieșind de la discuții cu șefii opoziției ucrainene și aruncându-le, dur: “ Dacă nu semnați acordul o să intervină starea de urgență și o să muriți cu toții”…
Articolul din iarnă mai jos:
Image
Evenimentele de peste weekend au arătat din nou, dacă mai era nevoie, cât de neputincioasă e diplomația UE. Târgul smuls lui Ianukovici vineri de către cei trei miniștri de externe din Polonia, Germania și Franța nu s-a făcut in numele UE, ci a fost o inițiativă personală a lui Radoslaw Sikorski.
.
Sigur, fuga lui Ianukovici a făcut inutil târgul semnat de el cu Sikorski si ceilalți doi miniștri. Puterea e exercitată acum de o nebuloasă unde se învârt și figuri dubioase.
Noul președinte interimar Oleksandr Turcinov, de pildă, cel care pozează aici în fața parlamentului…
.

Turcinov e un fost șef al serviciilor secrete și apare în Wikileaks ca omul care a distrus parte din documentele ce dovedeau legăturile Iuliei Timoșenko cu puternicul șef de mafie rusească Simeon Moghilevici, foarte implicat in contractele de gaz dintre Rusia, Ucraina si Europa de Est.
Simeon Moghilevici are, desigur, multe relații si cu FSB-ul rusesc…

.
Ceea ce a mai fost însă remarcabil peste weekend a fost performanța de la Kiev a ministrului polonez de externe Radoslaw (Radek) Sikorski. Faptul că semnătura lui e prima acolo, pe defunctul acord, imediat după a lui Ianukovici, nu e o intâmplare. Sikorski a semnat înaintea germanului Steinmeier și a francezului Fabius pentru că întreaga misiune a fost a lui și organizată de el.
.
Sikorski a fost reporter in Afganistan;  nu e un detaliu nesemnificativ, e singurul ministru de externe european cu experiență de teren. E promis unei mari cariere. Se vorbește de el ca secretar general NATO, sau chiar șef al diplomației UE, in locul incompetentei Ashton, pe care toată lumea o ia în răspăr și care nu vorbește nicio limbă străină, nici măcar franceză.
.
Polonezul Sikorski a venit cu o metodă directă, brutală, care a scurt-circuitat toate aceste ritualuri și politeți. A cerut să meargă la Kiev și i-a luat cu el pe miniștrii de externe ai Germaniei și Franței. Reușita lor nu a fost cea a UE, ci o reușită personală, a reptezentanților capitalelor, care s-au dus la Kiev încălcând orice protocol diplomatic și care au obținut un rezultat prin metode care nu intră în arsenalul diplomației UE așa cum e prezentată la suprafață.
.
Sikorski a fost filmat ieșind de la discuții cu șefii opoziției ucrainene și aruncându-le, dur: “ Dacă nu semnați acordul o să intervină starea de urgență și o să muriți cu toții”…
.
Momentul a fost imortalizat aici :
.
Despre cum Polonia a ocupat în mod firesc și fără concurență un loc pe care și România îl putea ocupa am mai scris și aici :

Cazul Sikorski: Polonia marginalizează România în UE

.
Polonia și diplomații ei au ocupat locul în tot ceea ce privește relațiile cu Rusia și cu spațiul fost sovietic. Cunoscând mentalitatea rusă, știind bine situația geopolitică răsăriteană, polonezii s-au inserat firesc acolo unde era nevoie de o asemenea expertiză. Chiar și în cazul Republicii Moldova, cei care stau la baza multor inițiative în relațiile cu UE sînt polonezii, nu românii sau diplomația românească.
.
In sfârșit, pentru tot ce ține de evenimentele de la Kiev de la inceputul manifestărilor și până astăzi poate fi consultat cu ceva profit blogul permanent pe care îl țin pe Europa Liberă.
.
Țin Ucraina la zi aici încă din decembrie… Puteți găsi în urmă toată derularea evenimentelor, iar povestea e departe de a se fi terminat…
.

Єuromaidan. Kiev după asediu. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

.
Sikorski… Dintotdeauna s-a dorit cooptarea unui om de stat est-european dintr-o țară fostă comunistă in înaltele structuri UE. Inițial i se prevedea o mare carieră răposatului Bronislaw Geremek, dar a murit tragic intr-un accident. O vreme croatul Sanader era văzut ca o stea a cărei ascensiune nu poate fi oprită… dar tocmai ce a fost condamnat la 10 ani inchisoare pentru corupție în țara lui… Iată că Sikorski vine la timp, cu metode noi și cunoștințe despre Rusia, Asia și viața reală pe care nu le are niciun alt ministru de externe… O simplă comparație cu Corlățean arată spre ce se îndreaptă Polonia și unde stă România…
.

Image