A revenit la moda sa  vorbești despre Unire. Unirea cu Moldova ar precipita, însă, prin forta lucrurilor, autonomia maghiara. Nu s-ar putea anula autonomia deja castigata, in Moldova, a gagauzilor, sau a Transnistriei, dar, in acelasi timp, nu li s-ar putea refuza maghiarilor un statut identic…

Cabal in Kabul

Image

De câte ori unii secui zic taraganat “autonomie”, presa si politicienii isi pierd cumpatul si reactioneaza ca si cum in Ungaria s-ar afla inca la putere Horthy (desi trebuie spus ca Orban pare ca s-ar stradui sa dea impresia asta), iar Romania ar fi pe cale sa piarda Ardealul.

Prin articole din presa si prin interventiile publice se practica (uneori voit) o confuzie intre concepte politice aruncate de-a valma, deseori chiar in interiorul aceluiasi text. “Autonomie”, “federalism”, “confederalism”, “separatism” au ajuns sa insemne acelasi lucru. Putin conteaza faptul ca niciun politician maghiar sau secui nu a formulat pana acum vreun plan concret de separare de Romania. Separare imposibila, de altfel, de-ar fi si numai din ratiuni geografice. Romania e un caz diferit de cel al Slovaciei, care cunoaste probleme similare.

.

In Romania, regiunile populate majoritar de maghiari se afla in mijlocul geografic al tarii, in vreme ce in Slovacia…

View original post 373 more words