image
Copii macedoneni înfalangați protocronic…
.
Am mai scris despre fuduleala pretentioasa a protocronismului altora, la fel de stupidă și barocă in același timp ca a noastră. Asa se face ca si azi oameni, altminteri normali, continua sa se creada purtatorii unei misiuni sfinte de regasire a esentei neamului si-i vezi cum isi pierd banii si vlaga publicand, pe cont propriu cel mai adesea, carti in care se caznesc – fara nici o pregatire lingvistica – sa arate ca romana e o limba adamica sau ca prezinta similitudini cu sumeriana si/sau cu etrusca.
.
Partea I a acestui text work in progress aici :
Demența protocronică la alții: boala națiilor mici (I)…
http://cabalinkabul.com/2013/01/19/dementa-protocronica-la-altii-boala-natiilor-mici-i-2/
 .
In Balcani, slovenii prefera sa sugereze ca ei ar fi mai degraba un amestec de italieni si austrieci (ca doar de-aia spun “ja” in loc de “da”); croatii anunta cui vrea sa-i asculte ca ei traiesc in Mitteleuropa, in Europa Centrala, si nu in Balcani; bulgarilor le-a venit in cap ca nici ei nu sunt slavi, ci urmasii unui popor mai de soi, care ar fi sosit din Asia, fiind ruda de-a doua cu iranienii; bosniacii au reusit, printr-o insistenta incapatanata, sa faca sa fie acceptat faptul ca ar exista o limba bosniaca; iar sarbii nu mai stiu de multa vreme cine sunt. In aceste conditii, nu e de mirare ca marunta Macedonie (pe care, de fapt, nu e voie sa o numim asa, ci FRIM: “Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei”) a simtit nevoia de a arata lumii intregi ca acolo nu traieste un popor ca toate celelalte.
.
O extremă protocronistă a fost astfel atinsă in Macedonia, devenind de la o vreme ideologie oficială de la Skopje. E drept, cum spuneam, cam toata lumea in Balcani a inceput sa-si caute o identitate prestigioasa si stramosi nobili, orice, numai sa nu li se mai spuna ca sunt “balcanici” sau “slavi”. Macedonenii au mers insa sa iși caute “strămoșii” pina in Hindu Kush, in nordul Pakistanului!…
.
“Logica” e următoarea: Alexandru Machedon e cel mai mare erou al… macedonenilor… [Aici, trecând peste mânia stupidă a grecilor, care blochează această țarisoară de doua decenii încoace pentru “uzurparea patrimoniului istoric grecesc”, Machedonul istoric ar fi fost mai degrabă un proto-albanez… In orice caz, nu știm despre limba macedonenilor altceva decât ca nu era greaca, insa in niciun caz nu putea fi o limba slavă, cum e macedoneana de azi.] Alexandru Machedon, așadar, zic macedonenii a cucerit toată lumea cunoscută pina in India… Legiuni si falange macedonene au ramas pe acolo, prin Pakistanul de azi, deci este logic sa le căutăm astăzi urmașii, care sînt verii… macedonenilor.
.
Zis si facut! Tristul si cenusiul aeroport din Skopje a fost botezat “Alexandru cel Mare” (nu conteaza ca grecii au unul cu acelasi nume, cel din Kavala). Dar asta nu era de ajuns si guvernul a mers sa-si gaseasca verii în Himalaia.
.
Trimisii de la Skopje au gasit un trib in ghetarii din nordul Pakistanului (Hunza) unde se vorbesc limbi bizare (khowari și burushaski) si au invitat la Skopje “regele” si “regina” unuia din triburi, pe care i-au intampinat  pe Aeroportul “Alexandru cel Mare” cu o garda de onoare compusa din figuranti deghizati in “soldati macedoneni din antichitate”, care parca ieseau din filmele naive de tip “peplum” ale anilor ‘50.
.
image
.
Limba khowar a printului Ghazanfar Ali Khan din Hunza (care, debarcat pe aeroportul din Skopje, a proclamat “I am honored to be in my country Macedonia”) este o limba arhaică ce face legătura, ca si limbile kafirilor politeiști din aceeași regiune, între limbile iraniene si cele indiene. Limba burushaski, vorbită in aceleași văi, e o limbă total izolată, cu trasături rare, despre care am mai scris aici :
.

Sǫʼ Baaʼ – Star Wars in Navajo, with a reflection on capitalist languages…

http://cabalinkabul.com/2013/05/05/sǫʼ-baaʼ-star-wars-in-navajo-with-a-reflection-on-capitalist-languages/
.
Nici una nici cealaltă nu pot avea nici cea mai mică legătură cu Balcanii si antica Macedonie… dar logica nu i-a oprit niciodată pe protocronisti.
.
Iata cum o doctrina precum protocronismul produce o distorsiune a realului si o pervertire a scarii valorilor. Macedonenii, dorind cu orice chip sa-l recupereze pe Alexandru, au ajuns sa uite ca au la indemana un titlu de glorie mult mai convingator: sfintii Chiril si Metodiu, creatorii alfabetului slavon, veneau din regiunea care astazi se numeste Macedonia. Da, dar problema e ca aceia erau niste slavi.
.
Cf. și :
Jena balcanică și fandoseala cu Mitteleuropa…
http://cabalinkabul.com/2013/03/25/jena-balcanica-si-fandoseala-cu-mitteleuropa/
.
—–