Singurul discurs contestatar romanesc (popular, nu vorbesc de politologi) care ar avea o sansa de a se structura intern si de a fi inteles in strainatate altfel decit ca o alta ciudatenie morbidă balcanică ar fi unul care ar renunta definitiv (atît in strada, cit si pe internet) la orice referiri romantic-exaltate (si nocive mental) la Vlad Țepeș, Eminescu martir asasinat, “deșteaptă-te române”, daci creștini si restaurarea monarhiei…
Ah, si de asemenea, ar mai trebui scoase din acel discurs si polarizările inșelatoare stânga-dreapta și pompată înăuntru ceva logică și coerență gramaticală…
Insa, ca un punct de plecare: doar cind protestatarii vor inceta sa-l invoce ca model pe psihopatul Tepes-doamne cu metodele sale expeditiv-genocidare vor incepe -poate- sa foloseasca un discurs mai inteligent decit puterea.
——–
3 Responses to Modelul psihopatului Țepeș-doamne, cu metodele sale expeditiv-genocidare…
Nu stiu daca Tepes era neaparat psihopat, in acele vremuri, astfel de practici de tortura erau extrem de populare si chiar la moda in toata Europa, in mod special in tari ca Germania sau Spania… Deci, raportat la timpurile respective, domnitorul valah era chiar normal!!!
Nu era normal nici pentru vremurile alea. Era mai puțin extrem, comparativ, da tot excepție era.
Pentru acele vremuri era normal, nu isi punea nimeni problema sa califice drept “psihopatie”. Dovada a fost incercarea de contraatac a armatei Imperiului Otoman, a carui cap era insusi sultanul. Cand a vazut padurea de tepe cu oamenii lui chiar a avut cuvinte de lauda pentru Domnitorul Vlad. Chiar el a zis “Nu cutez sa iau tara unui barbat, care si-o apara cu asa strasnicie.”
In zilele noastre te-ai fi gandit ca un conducator s-ar intrista, s-ar infuria pentru oamenii pe care i-a pierdut, mai ales ca erau femei si copii. Cu atat mai mult. Noua ne e greu sa intelegem acum o astfel de mentalitate, care iata in evul mediu intra in firescul lucrurilor (practic nu putem, pentru noi sunt niste gesturi nebunesti, de o cruzime fara margini, dar ei gandeau altfel).
In plus Vlad Tepes in istorie a avut rolul de a salva autonomia Valahiei si totodata a Ungariei si Austriei. Daca el nu facea manevrele, pe care le-a efectuat noi nu am mai existat pe fata pamantului inca de la 1462. Slava Domnului insa ca suntem tot aici si datori sa ne pastram tara noastra in continuare…si sa nu ne plecam capul in fata occidentului.