aea4c5d6-eb7c-406f-bb1c-8a5b5613e663_w974_n_s
Orb și ciung, Vladimir Jemciugov își regăsește familia, 17 septembrie 2016

.
Cui mai folosești tu acum, așa fără brațe?”… Mărturisesc că am mai văzut jurnaliști cinici și mercenari fără onoare prin Afganistan sau Cecenia, dar niciodată ca în acest atroce “interviu” forțat realizat sâmbătă de ziaristul și bloggerul britanic Graham Phillips, care lucrează acum pentru toată presa rusească în limba engleză, deseori pentru Russia Today, dar și pentru canalele media ale armatei și FSB, ba care pretinde că a fost rănit în Donețk, unde ar fi tras și el cu pușca de partea separatiștilor.

.
Acesta a atătat o lipsă de demnitate și de bun simț înspăimântătoare sâmbătă, la eliberarea a doi militari ucraineni făcuți prizonieri de ruși, dintre care unul este orb și i-au fost amputate ambele brațe pe când se afla în captivitate (versiunea separatistă este că s-ar fi rănit singur punând o mină).
09ece39f-6253-4333-8a10-bb710e9ae804_w974_n_s
Graham Phillips
.
Pe acest prizonier handicapat, Vladimir Jemciugov, Graham Phillips l-a agresat, sub pretext de interviu, într-o rusă fluentă, în zona separatistă Lugansk, umilindu-l, tratându-l de “zombie” și întrebându-l de ce a mai rămas în viață dacă e în halul ăsta… ba chiar il face, textual, “prost“.
.

.

Agresându-l pe acest militar orb și mutilat, Graham Phillips îl întreabă chiar: “Cui mai folosești tu acum, așa fără brațe?” (“А кому ты нужен сейчас безрукий?”)

“Folosesc patriei. Ucraina nu-i leapădă pe-ai săi”, răspunde, ca în vechile filme de război, nefericitul,  scrâșnind că din păcate nu-l poate pocni pe gunoiul uman.

 .
De altfel, acest sub-om afectat ar trebui să cadă sub incidența legislației internaționale și a Convenției de la Geneva, care interzice umilirea, ba până și interogarea în captivitate, a prizonierilor de război.
Cum se vede, nu doar unii jurnaliști est-europeni, (sau proveniți din dictaturi) își dau orice urmă de omenie pe arginți.
.
Cf. și blogul meu ucrainean pe care îl țin zilnic, pe platforma Europa Liberă, fără mult trimbițat, din decembrie 2013, de la evenimentele de pe Maidan și până astăzi. Zilnic, fără întrerupere. Arhivele pot fi consultate până în decembrie 2013 și conțin absolut tot ce s-a întâmplat importand in Ucraina sau în legătură cu ea:

Criza din Ucraina. LiveBlog
Ucraina văzută de la Bruxelles (Dan Alexe).

Cf. și:

Cine-i rus? Cine-i ucrainean?… despre identitate și „ucrainizarea” trecută a Rusiei

https://cabalinkabul.com/2014/10/26/cine-i-rus-cine-i-ucrainean-despre-identitate-si-ucrainizarea-trecuta-a-rusiei/
79e0b924-deab-4fe6-9556-ed4b4e7891a2_w974_n_s
Graham Phillips cu procuroarea din Crimeea, Natalia Poklonski, 06 mai 2016