ty0neic0o4jqee5oms8e

De: Tim Miller

Cu: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein

Deadpool… In sfârșit un episod din franciza Marvel unde toți sunt răi sau ambigui, unde glumele nu sunt corecte politic, unde se face umor etnic si sexist, ba chiar si despre handicapați.

Deadpool e proaspăt, comic si răzbunător. Femeile sunt frumoase si rele, toată lumea bea, ucide,  înșeală, rackettează, ia droguri, iar unii au puteri paranormale absolut întâmplător.

Deadpool e acel mercenar si asasin plătit care, torturat pentru a fi modificat genetic, devine o mașină de ucis care se regenerează, însă rămâne cu fața mutilată pe vecie (ca un avocado care a făcut sex cu un avocado mai bătrân) si își caută iubita de care a fost separat. Totul e clișeu aici, dar clișeu folosit inteligent, semnificat imediat prin meta-semnificant subtil recuperat.

DEADPOOL

Caricatură de postmodern, Deadpool e ireverent si delicios de scandalos. O bună introducere în universul Marvel si o demonstrație că un asemenea exercițiu american de stil poate avea durata umană și normală de 1.40 h.

Intrebat care e durata ideală a unui film, bătrânul Goldwin (fondator al Metro-Goldwin-Meyer) a spus: –“Durata rezistenței bășicii umane“. Bășica americană fiind aparent mai rezistentă sau mai încăpătoare decăt bășicile de pe vechiul continent, este un fapt constant acela că un film american durează întotdeauna minimum două ore, indiferent de subiect, iar un film european o oră și jumătate.

Surpriză plăcută așadar sa descoperim ca Deadpool durează doar o oră si trei sferturi, timp în care râzi copios, ba mai mult, primești și o serie întreagă de referințe culturale călcate in picioare, pe lângă tot felul de clișee sexiste și rasiste delicioase și asumate.

Amuzament garantat. O bună tendință, acum că postmodernismului e mort și nici măcar nu pute.

deadpool1-gallery-image

Tot din franciza Marvel:

— Avengers: the Age of Ultron (2015) – Fabrica de Dumnezei

https://cabalinkabul.com/2015/05/03/avengers-the-age-of-ultron-2015/

— Captain America (2014) – NSA și ideologia supravegherii totale…

https://cabalinkabul.com/2014/04/14/captain-america-2014-nsa-si-ideologia-supravegherii-totale/

— Guardians of the Galaxy (2014) – pastișa nihilistă

https://cabalinkabul.com/2014/09/06/guardians-of-the-galaxy-2014-pastisa-nihilista/

— X-Men: Days of Future Past… despre morală în SF

https://cabalinkabul.com/2014/06/22/x-men-days-of-future-past-despre-morala-in-sf/

— Spiderman 2014 – I Sing the Body Electric…

https://cabalinkabul.com/2014/04/26/spiderman-i-sing-the-body-electric/