image8

E uluitor și înspăimântător că atât de multă lume (și nu neapărat putiniști și agenți pitiți) vine imediat după asasinarea lui Nemțov cu argumente și narațiuni complicate precum: nu Putin a făcut-o, ar fi prea evident, e un om inteligent, n-ar căuta să atragă atât atenția etc… Nemțov organizase o manifestație anti-Putin duminica asta, Putin chiar n-ar fi făcut-o, că doar nu e nebun.

Acestor naivi trebuie să li se repete până pricep acest adevăr simplu: ba da, Putin e nebun. E un psihopat care nu intră în criteriile voastre de locuitori în garsonieră. Adevărul nespus public în cancelariile occidentale este că psihopatul acesta nu intră în categoriile logice și că singurul lui mod de supraviețuire, chiar și fizică, este fuga înainte, până și cu riscul unui război.

Putin nu poate slobozi frâul, sau renunța la putere, pentru că dacă o face riscă să moară violent. Omul care ocupă lent țările vecinilor, care asasinează rivali în Londra (Litvinenko, “sinucisul” Berezovski) cu substanțe radioactive, pe care raposatul Litvinenko il acuza ca ar fi pus la cale atentatele comise la suprafață ce ceceni (blocurile aruncate în aer în Moscova, de pildă), care îl menține la putere în Cecenia pe celălalt psihopat: Ramzan Kadîrov, acest om asasinează implacabil pe oricine îi stă în cale, fără păs pentru urmări. Ura lui pe “trădători” e patologică. Așa a învățat în KGB, în școala supușeniei fără limită. Iar trădător e oricine nu e de acord cu planurile lui.

Imperiul lui piramidal, bazat pe oligarhi supuși și serviciile secrete nu poate funcționa decât prin supunere absolută. Ideologia e irelevantă. Inainte ar fi fost comunismul – acum e eurasianismul/slavismul/rusismul, cu o fațetă sau alta puse înainte în funcție de nevoi. Dușmanii au rămas aceiași, în virtutea continuității.

Marele pericol pus actualmente de Rusia vine, așadar, ca în cazul tiranilor autentici, de la aceea că Putin e în realitate nebun… Nebun nu în sensul ruperii de realitate, ci e un autentic psihopat, din cei imprevizibili.

Era și opinia răposatului Berezovski, pe care l-am intervievat la Londra prin intermediul rezistenței cecene (cf. link mai jos)… Or, Berezovski, care îl cunoscuse bine pe Putin, știa ce spune… Il văzuse murind in chinuri fără nume pe Litvinenko, cel iradiat pe dinăuntru… Văzuse ororile din Cecenia, de la execuțiile în masă până la covoarele de bombe… iar el însuși, Berezovski, a sfârșit-o în condiții suspecte…

Ca ziarist la Bruxelles, l-am văzut de câteva ori pe Putin de foarte aproape, in conferințe de presă la NATO sau UE. E foarte mic, tern și cu privirea lipsită de orice lumină sau expresie. Vorbește moale și tărăgănat… Afară de o singură dată când și-a pierdut cumpătul. Am văzut atunci o uluitoare transformare. Era in 2002, în momentul unei vizite a lui Putin la NATO, in plin război de nimicire în Cecenia. El era omul care promisese că îi va “lichida pe ceceni până și in toaletă”. In conferința de presă, un ziarist l-a întrebat pe Putin ceva formal despre drepturile omului în Cecenia.

Deodată, fața lui Putin s-a descompus într-un rictus metalic, ochii i-au devenit o fantă șerpească, iar el a sâsâit (în rusește desigur), făcând să înghețe și traducătorii: “Dacă vă plac atât de mult musulmanii extremiști și vreți să vă deprepuțați pentru asta, vă invit la Moscova. Avem specialiști buni, vă garantez că am să recomand să v-o taie în așa fel încât să nu vă mai crească niciodată.”

Iși pierduse cumpătul în public, lucru inadmisibil pentru un asemenea profesionist… Asta, ca o anecdotă utilă pentru toți experții care insistă că ei pot ghici cam ce va face Putin.

Obscenul lui cult al personalității arată un narcisist cu personalitatea fragilă, incertă, tulbure și rănită. In realitate, cu toată grija photoshopată cu care se arată în diverse ipostaze dure, Putin e de fapt mic și flasc… Judo-ul ăla e mai mult pentru mizanscene în ședințe foto.

 

 

Putin

In confruntarea cu fetele din Femen, narcisiștii ca Putin sînt puși față în față cu țâțele… Țâțele altora… Or, în cazul lui, secretul, ieșit la iveală printre poze mai puțin retușate, este că el le are cam mari… In orice caz, mai mari decât cele ale unora din activistele Femen…
putin-likes-boobs

Иди на хуй, Путин… Du-te-n pulă, Putin… (genul de limbaj pe care el îl înțelege)

Incultura și vulgaritatea lui sunt sub medie. Ne amintim avertismentul aruncat cecenilor când a ajuns la putere:

Ii vom îneca în budă !… (Мы будем их преследовать везде. В туалете поймаем, мы в сортире их замочим !…)
Ăsta e nivelul lui retoric: a îneca în budă.

La fel când a aruncat rânjind:
Politețea și armele pot face mai mult decât doar politețea.”
Вежливость и оружие могут сделать больше, чем только вежливость.

(Vorbind marti 18 noiembrie 2014 la forumul Frontului Popular al Rusiei (Общероссийский народный фронт) despre atitudinea pe care trebuie s-o aibă Rusia vizavi de Occident.)

E drept, nu îi bănuiam atata cultură cinematografică… În “The Untouchables”, Al Capone (Robert DeNiro) spune: “You can get farther with a kind word and a gun than you can with just a kind word.”)

Iată-l:


Un singur om a reușit până acum să îl decortice coerent pe Putin, făcându-i un portret care parcă e scos din Anatomia agresivității umane a lui Erich Fromm: Ben Judah, în Fragile Empire: How Russia Fell in and Out of Love with Vladimir Putin
http://www.newsweek.com/2014/08/01/behind-scenes-putins-court-private-habits-latter-day-dictator-260640.html

O carte de studiu în buclă pentru psihiatri.

Așa că cei care încă mai bombăne argumente logice, că nu Putin l-ar fi “făcut” pe Nemțov, șabada… nu au nici o idee cu cine avem de-a face și nici cât de înspăimântătoare e realitatea, sau cât de sumbru e viitorul.

G20 summit in Brisbane

La Brisbane, la summitul G20 în Australia, fiecare lider a trebuit să pozeze mângâind un koala. In brațele lui Putin, bietul animal e pietrificat de teroare… simt ele ceva.

Cf. și:

G20 summit in Brisbane G20 summit in Brisbane

John Key (Noua Zeelanda) si Stephen Harper (Canada)

Cf. și:

O poveste cu un “obit”: Interviul meu cu Boris Berezovski, “oligarhul revoluționar”…

https://cabalinkabul.com/2013/03/23/o-poveste-cu-un-obit-interviul-meu-cu-boris-berezovski-oligarhul-revolutionar/

Mic breviar cecen…

https://cabalinkabul.com/2013/04/22/mic-breviar-cecen/