10321170_757387960961711_5762078663625788131_o

Separatiști în primăria din Donețk, 29 mai, 2014.

AFP PHOTO/ VIKTOR DRACHEV

De ce se mobilizează occidentalii pentru Palestina și nu pentru Ucraina? Este una din nedumeririle est-europenilor, care nu pot înțelege acest aparent paradox istoric: occidentalii, care nu au cunoscut comunismul, par a avea o slăbiciune pentru Rusia și tot ce vine din fosta URSS.

Explicația complezenței occidentale vizavi de Rusia e complexă și nu poate fi înțeleasă fără o decriptare a aversiunii unei bunei părți a intellighenției occidentale față de SUA.

Stângismul occidental, în special francez, dar și german sau italian a fost întotdeauna filo-moscovit, iat pentru militanții occidentali Moscova a rămas o Mecca a stângii.

Nu contează că Rusia lui Putin a devenit un stat oligarho-naționalist, premisele stângiste rămân, mitologic, acolo. Stânga europeană este încă filo-rusă.

Ideologiile sînt lente, mutația lor se efectuează treptat. Dreapta europeană rămâne anti-americană din inerție, iar Moscova și-a păstrat statutul simbolico-romantic, deși a devenit, de la căderea comunismului încoace, capitala unui imperiu oligarhic.

Nu există nimic stângist în mesajul trimis de Putin vizavi de Ucraina, afară de faptul că la Kiev ar fi la putere, sau ar avea o influență asupra puterii – fasciștii.

De aceea avem mari și frecvente manifestații împotriva Israelului și în favoarea Palestinienilor, dar nimic împotriva lui Putin și în favoarea ucrainenilor. Pentru că tineretul occidental consideră că Putin e de stânga, sau moștenitorul stângii mondiale, în vreme ce naționaliștii ucraineni ar fi niște fasciști.

Ucrainenii sunt văzuți ca fasciști atât în vestul, cât și in estul Europei. Astfel, slavistul Paul Garde povestea, într-una din primele cărți care explicau temeinic Iugoslavia, în momentul izbucnirii acestora, în urnă cu 20 de ani, cât de greu i-a fost să explice complexitatea etnică, lingvisttică și demografică a Iugoslaviei.

Explicând care sunt națiunile care compun Iugoslavia, istoricul francez a spus la un moment dat că e vorba în primul rând de serbi și croați.

— “Croați”: i-a răspuns persoana cu care vorbea. “Oh-la-la, ăștia sunt ăia răi, după nume.”

La fel se întâmplă astăzi și cu felul în care este văzută Ucraina în occident: opinia publică se concentrează pe trecutul mitologizat al țării, lăsând Rusia să se ocupe de niște presupuși fasciști.

— Cine-i rus? Cine-i ucrainean?… despre identitate și „ucrainizarea” trecută a Rusiei

http://cabalinkabul.com/2014/10/26/cine-i-rus-cine-i-ucrainean-despre-identitate-si-ucrainizarea-trecuta-a-rusiei/

— O confesiune cecenă – note despre un viitor documentar

http://cabalinkabul.com/2014/11/06/o-confesiune-cecena-note-despre-un-viitor-documentar/

– Criza din Ucraina. LiveBlog

http://www.europalibera.org/contentlive/liveblog/25197808.html

Apoi:

– Despre cum nu drapelul sau imnul fac o țară – si ce este un stat?…

http://cabalinkabul.com/2013/02/08/despre-cum-nu-drapelul-sau-imnul-fac-o-tara-si-ce-este-un-stat/

– Orgii patriotice și îngrășaminte din sânge stricat – imnurile naționale europene…

http://cabalinkabul.com/2013/01/30/orgii-patriotice-si-ingrasaminte-din-sange-stricat-imnurile-nationale-europene/

– Despre “eurasianism” și noua amenințare de la est…

http://cabalinkabul.com/2014/03/17/despre-eurasianism-si-nou-amenintare-de-la-est/

Despre alte feluri de identitate în umbra Rusiei:

– Mitologia nedorită a Crimeei și Caucazului

http://cabalinkabul.com/2014/05/03/mitologia-nedorita-a-crimeei-si-caucazului/