salvation-banner

Salvation (2014)

De: Kristian Levring

Cu: Mads Mikkelsen, Eva Green, Eric Cantona. 

Mi s-a întâmplat sa scriu despre un film ca e “atat de stupid încât nu trebuie ratat” …

Era vorba de ăsta de mai jos, pe care il dădeam drept exemplu de eșec total și pretențios :

Only God forgives – un film atât de stupid încât nu trebuie ratat…

http://cabalinkabul.com/2013/05/23/only-god-forgives-un-film-atat-de-stupid-incat-nu-trebuie-ratat/

De data asta însă, cu Salvation, e vorba de un film atat de stupid încât implor să nu fie văzut. Am suferit neomenește urmărindu-l până la capăt, în sală adevarată la Bruxelles, cu popcorn si bere, accesorii care totuși n-au ajutat la nimic.

Nu există nici un fel de grad doi în acest film, nici un fel de ironie sau auto-introspecție asupra genului (Western, razbunare etc.). E doar violență și iar violență, rău filmată, rău pusă in scenă și care nu reprezintă altceva decât violență.

Am mers pentru că e cu unul din actorii mei preferați, Mads Mikkelsen (cf. linkuri mai jos) și pentru că am căzut în capcana criticii care îl saluta pe regizor ca pe un nou Sergio Leone combinat cu Eastwood din Unforgiven (sau, mai recent, magnificul Homesman al lui Tommy Lee Jones). Un western psihologic despre violență și răzbunare.

Ei bine, tâmpiții ăștia de nemți care au facut filmul (un regizor neamț și un scenarist neamț) au crezut că ce conta la Sergio Leone era violența caricaturală si si-au zis atunci, ca niste tâmpiți ce sînt, hai sa facem noi ceva si mai violent, si mai caricatural. Nu s-au gândit o secundă că în final le va rămâne doar violența si în nici un caz caricatura, căci pentru caricatură iti trebuie un punct de referință, care la ei nu există. Punctul lor de referință nu mai poate fi westernul, pentru că aici, tocmai, l-am avut deja pe Sergio Leone… La Sergio Leone, sau, din perspectivă diferită, în Unforgiven, sau Homesman, violența nu e doar un ingredient narativ, ci e tema centrală. Violența e parte din narațiune, nu doar ingredient cromatic.

574498.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

A ieșit, așadar, un film atat de stupid (îl depășește în idioțenie pretențioasă până și pe Django al lui Tarantino, cf. link mai jos) încât nu trebuie văzut deloc… Nici un minut din el… Sau doar minutul în care vezi buza tăiată a mutei Eva Green (Eva Green nu vorbește deloc în film —poftim găselniță— căci niste indieni i-au tăiat limba cand era mică).

Printre momentele de revoltă îți spui: “dar oare actorii ăștia sînt idioți? Ei nu văd ce lucruri grotești li se cere să zică sau să facă? Nu protestează”? După care îți amintești că Ray Liotta (Goodfellas) spunea că nu a mers să vadă nici unul din filmele în care a jucat.

— “The Homesman” (2014) – când melodrama devine artă…

http://cabalinkabul.com/2014/06/07/the-homesman-2014-cand-melodrama-devine-arta/

— Django Unchained : film, interrupted…

http://cabalinkabul.com/2013/01/17/django-unchained-film-interrupted/

— Only God forgives – un film atât de stupid încât nu trebuie ratat…

http://cabalinkabul.com/2013/05/23/only-god-forgives-un-film-atat-de-stupid-incat-nu-trebuie-ratat/

Despre Mads Mikkelsen:

— “Michael Kohlhaas” – îngerul exterminator : un western medieval metafizic ratat …

http://cabalinkabul.com/2013/08/15/michael-kohlhaas-ingerul-exterminator-un-western-medieval-metafizic-ratat/

— Despre cum UE sprijină la Cannes depresivii danezi și cum Dogma sectanților pieței nu explică mecenatul cultural…

http://cabalinkabul.com/2013/05/20/despre-cum-ue-sprijina-la-cannes-depresivii-danezi-si-sau-cum-dogma-sectantilor-pietei-nu-explica-mecenatul-cultural/

Despre un film danez realizat prin subvenții, de asta data foarte reușit, am mai scris aici :

— Kapringen 

http://cabalinkabul.com/2013/07/20/kapringen-highjacking-2012-cartografia-fricii/