Ponta - Kandahar

ISAF refuza sa spuna la ce ora din zi sau din noapte a cazut langa aeroportul din Kandahar singurul proiectil al zilei, incident care, dacă a fost real, nu a produs nici o pagubă și care a fost transformat de presa română în atac cu rachete asupra bazei românești.

Ziare.com revine cu un lanț de miniciuni despre un atac care nu a existat.

Iată-le:

NATO confirma: Baza din Afganistan, lovita de rachete – unde se afla Ponta
http://www.ziare.com/international/nato/nato-confirma-baza-din-afganistan-lovita-de-rachete-unde-se-afla-ponta-1308580

1. (punctul cel mai puțin important) Nu e vorba de NATO, ci de ISAF. Pentru flenduraticii jurnaliști care tună despre “deontologie” asta pare un punct minor… Nu e vorba de NATO, ci de o operațiune internațională la care participă și trupe din Georgia, Armenia, Australia etc… “NATO-led”, “condusă de NATO”, dar noi, jurnaliștii, nu spunem bombastic “NATO confirmă”, ci “ISAF confirmă”. Asa vrea deontologia de care s-a tot vorbit ieri: ISAF.

2. In titlul și in textul din Ziare.com ni se repetă eronat (sau mincinos) exact ceea ce ISAF infirmă: Ziare.com spune din titlu că proiectilul a căzut “unde se afla Ponta“… militarul ISAF contactat de Adevărul (link in textul din Ziare.com) spune: premierul Ponta “nu se afla in imediata vecinatate a locului unde a cazut racheta, adica nu se afla in zona unde cineva ar fi putut fi ranit. “ Bravo Ziare.com.

3. Ziare.com continuă si scrie mincinos chiar si astazi in text “Baza romaneasca din Kandahar a fost atacata cu rachete”… Deja nu mai e un proiectil căzut la aeroport, departe, ci direct pe baza românească, ceea ce militarul intervievat de Adevărul infirmă în mod formal. De asemenea, proiectilul neidentificat de la aeroport devine in presa română, ca aici in Ziare.com: “rachete“… La plural. Mai multe. Toate peste baza românească… Bravo iarasi Ziare.com.

In Adevărul:

http://adevarul.ro/news/eveniment/superbreaking-news-deontologicputem-confirma-racheta-lovit-aeroportul-kandahar-isaf-joint-command-1_53b1521c0d133766a8048f8a/index.html

Am contactat si eu, de-a lungul dimineții, cum se împăuna ziarista de la Adevărul (mă pricep la păuni) ISAF in Afganistan si am descoperit că in mod straniu ei refuză să spună la ce oră a căzut în acea zi proiectilul ce a aterizat langa aeroport.

Nici ziarista de la Adevarul nu intrebase. Dimineata sau noaptea? Sau la pranz cand era Ponta la popota?

Da. Desi de obicei se da timpul exact, uneori chiar si cu secunda, in ora locala, de asta data ISAF nu vrea sa discute ora..

ISAF nu vrea sa spuna la ce oră a căzut un proiectil langa aeroport (nu a căzut în tabăra românească, asta am stabilit, da?) singurul proiectil al zilei. Poate fi la 5 dimineața sau la 10 seara.

Incercați. Scrieți la adresa de mai sus, sau telefonați la numărul indicat. Oricum va veni un răspuns continand un numar de telefon mobil din Afganistan. Vi se va spune ca

in acea zi s-a tras UN proiectil langa aeroport,

ca

tabara romaneasca e departe de acolo,

ca

Ponta nu a fost niciodata in pericol, ca nu au fost nici macar pagube materiale,

dar

nu vi se va spune ora căderii proiectilului. (“rocket” e doar generic)

Bun, pe ce altceva ne mai bazam ca sa spunem ca a baza romaneasca a fost atacata?

Ah, pe “presa internationala”…

Din pacate, , nu există nici o urmă din el in presa internațională, altfel decât repetarea unei depeșe a unei agenții afgane, care… preluase depesa Agerpres. Altfel zis, agenția de presă afgană pe care se bazează presa română… s-a bazat pe presa română.

Știți bancul ăla cu meteorologii din Alaska? Anunță iarnă grea pentru că au văzut niște indieni cu lemne, iar indienii strâng lemne pentru că au auzit la radio că va fi iarnă grea…
Iată: avem la origine o depesa Agerpres care spune ca baza romana din Kandahar a fost atacată.

Avem apoi imediat o agenție afgană de preă care anunță un atac duminică la Kandahar… citând Agerpres!… Iat-o:

http://www.khaama.com/nato-base-comes-under-rocket-during-romanian-pms-visit-in-kandahar-6317

Da… Asa lucreaza presa la ei. Citeazã Agerpres.
Acum insă putem si noi cita în România o agenție de presă afgană care confirmă ca la Kandahar a avut loc un atac… doar ca ei citeaza Agerpres ca sursa.

Cine are vreme si vrea sa se amuze e invitat sa contacteze ISAF (nu-i spunem NATO, da?) si sa intrebe ora caderii unui proiectil langa aeroport duminica 29 iunie.

Ar fi singura informatie reală in toata aceasta inventie.

Cf. also:

Ponta’s “escape from Kandahar”…

http://cabalinkabul.com/2014/06/29/pontas-escape-from-kandahar/