Image
AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
.
In toată Ucraina de est și in Crimeea, separatiștii pro-ruși folosesc ca semn de raliere panglica și culorile — negru și portocaliu, ca spatele gândacului de Colorado — ale Sfântului Gheorghe, veche decorație militară țaristă.
.
E un exemplu clasic de deturnare a unui simbol.
.
Image
Rusoaice anti-Kiev in Sloviansk

AFP PHOTO / ANATOLIY STEPANOV

 

Despre natura emblemei St. Gheorghe și originea ei cf. mai multe pe Europa Liberă în:

Deturnarea simbolurilor – un gest de putere

http://www.europalibera.org/content/article/25379331.html

Image Image

Despre cum emblema Europei, cu cele 12 stele de aur pe fond albastru, nu reprezintă vreun număr de țări ci e de fapt coroana de stele a Fecioarei Maria din imageria picturii renascentiste am scris aici:

Ce este PPE? ( întru risipirea câtorva mituri)…

http://cabalinkabul.com/2013/07/11/ce-este-ppe-intru-risipirea-catorva-mituri/

Desigur, cea mai mare si mai cunoscută deturnare de simboluri rămâne cea a svasticii de către Hitler și ocultiștii naziști din jurul său.

.
Svastica era —și a rămas — un simbol arhaic pozitiv, un semn al vieții și al universului, folosit ornamental practic în toată lumea veche, din Grecia antică până în India. Numele insuși vine din sanscrită și înseamnă binefăcătoarea. In Europa occidentală, insă, în sec 19-20, o serie de ocultiști europeni, obsedați de kabală și magie neagră, au deturnat simbolul, căruia, întorcându-l, i-au dat o conotație negativă.
.
Astfel, Hitler si-a ales ca insemn pentru mișcarea sa nazistă svastica intoarsă, cea care se invârte in sens invers acelor de ceasornic, suficient pentru a arăta că nu e vorba de svastica tradițională.
.
Image
.
Spuneam insă că nu altfel însă a făcut Turcia laică a lui Ataturk, păstrând in drapel semiluna musulmană a sultanilor… sau stema Austriei moderne, in care vulturul imperial ține în gheare… secera și ciocanul.
.
Despre o dezbatere in jurul folosirii svasticii (interzisă) si a secerii si ciocanului (permise, inclusiv in stema Austriei) cf. :
.

Secerând și ciocănind – simboluri interzicând 

http://www.europalibera.org/content/article/24924694.html
.
Am mai scris si despre cum T.S. Eliot s-a jucat fără păs cu simbolurile jocului de Tarot in The Waste Land (Țara Pustie). Ignorând cu totul structura Tarotului, el a folosit-o pe larg în poem, jucându-se cu simbolurile așa cum poftea. Dar, așa cum scriam aici, cu simbolurile nu te poți juca nepedepsit.
.

Basking in the ignorance of the symbol: T. S. Eliot and the Tarot cards…

http://cabalinkabul.com/2013/01/29/basking-in-the-ignorance-of-the-symbol-t-s-eliot-and-the-tarot-cards/
.
Cu toate astea, Eliot flirtase cu grupul ocultist Golden Dawn și îl cunoscuse pe primejdiosul mag Aleister Crowley, maestrul simbolurilor și al orgiilor mistice, care dăduse peste cap liniștea patriarhală a Siciliei lui Mussolini, cum aminteam aici:
.

God is bald !… A British alchemist, Leonardo Sciascia, and the secret that Mussolini didn’t want to share…

.
Image
.
In sfârșit, revenind la deturnarea simbolului țarist al St. Gheorghe de către separatiștii pro-ruși din Ucraina, blogul meu, pe care îl țin zilnic de la inceperea tulburărilor in decembrie, va arăta dacă deturnarea simbolurilor atrage pedeapsă sau nu :
.

După Єuromaidan. Criza din Ucraina. LiveBlog – Ucraina văzută de la Bruxelles.

http://www.europalibera.org/contentlive/liveblog/25197808.html