Image
Militari moldoveni pregătindu-se pentru Kosovo
.
Voronin și comuniștii s-au străduit să mențină neutralitatea Republicii Moldova, inscrisă încă din 1994 in Constituție, iar actuala Alianță pentru Integrare Europeană de la Chișină nu a făcut nimic pentru a schimba această stare de lucruri. Faptul că neutralitatea e inscrisă în Constituție e de altfel caduc, dat fiind că același articol 11 afirmă că Moldova nu va accepta staționarea de trupe străine pe teritoriul său, ori acest articol e încălcat de mai bine de două decenii prin prezența trupelor rusești în Transnistria.
.
Deși Moldova e membră a Parteneriatului pentru Pace al NATO, iar mai recent a trimis un mic contingent alături de NATO în Kosovo, Chișinăul a căutat în permanență să asigure Rusia că apropierea sa de NATO se va mărgini la asta.
.
Iată însă că președintele Nicolae Timofti, în vizită la Praga, a declarat Europei Libere că el ar dori aderarea Moldovei la NATO, ar vota pentru asta și că, evident, dacă Moldova ar fi fost astăzi în NATO, securitatea țării ar fi fost alta.
.
Extras :
.
Nicolae Timofti: „Sunt sigur că, dacă noi am fi fost membri NATO, astăzi, aveam şi un nivel de siguranţă a securităţii cu mult mai înaltă, dar, poate, chiar şi o siguranţă deplină. Relaţiile noastre cu NATO sunt foarte bune. Noi participăm la acţiunile pacificatoare ale NATO. Chiar recent, la 8 martie, ştiţi că a plecat o subdiviziune de a noastră, din Moldova, în Kosovo, pentru a participa la acţiuni de pacificare.”
.
Europa Liberă: Şi în viitor?
.
Nicolae Timofti: „Dacă va depinde de mine, ca decizia mea să fie definitivă, eu aş vota pentru aderarea la NATO.”
.
Interviul in extenso, transcris și video, aici :
.
Pentru cei care ar găsi declarația anodină ar merita amintit că Parteneriatul Estic al UE e mort, iar că dintre cele trei țări rămase apropiate de vest, Ucraina e pe cale de a se descompune, iar că Georgia, favorita occidentului până recent, nu beneficiază de libertatea de circulație a cetățenilor  in zona Schengen, așa cum beneficiază Moldova incepând de azi.
.
NATO i-a făcut Georgiei, la summitul de la București, promisiunea pripită că va deveni membru, regretând imediat în urma grabei cu care imprudentul Saakashvili a declansat scurtul război cu Rusia din 2008.
.
Timofti incalcă un tabù strict, gest ce va nemulțumi nu doar Moscova, dar și multă lume la Chișinău.
.

Cf. și :

Scurte remarci despre ridicarea obligativității vizei pentru moldoveni si “dreapta” românească…

http://cabalinkabul.com/2014/04/28/scurte-remarci-despre-ridicarea-obligativitatii-vizei-pentru-moldoveni-si-dreapta-romaneasca/