Image

August: Osage County (2013)

Cu: Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan MgGregor, Sam Shepard
De: John Wells, după piesa lui Tracy Letts

Oklahoma ocupă un loc aparte in mitologia americană. Oklahoma e “the Dust Bowl“, un Bărăgan de proporții gigantice, zona campiilor prăfuite de unde nu mai iese nimeni, si de unde nu e nimic de scos, afară de bluesul disperat al lui Woodie Guthrie…

Osage County e un film produs de George Clooney si de frații Weinstein, geniile Hollywoodului neconvențional, producătorii lui Tarantino (desi acum in plină despartire).

Un film făcut după o piesă in marea tradiție americană a lui Tennessee Williams sau Arthur Miller… O scriitură atât de abilă, încât bascularea in oroare familială se face pe nesimțite, cu naturalețe inselatoare.

Image

Toți actorii joacă aiuritor de convingator, in primul rând Julia Roberts si Meryl Streep, aceasta din urmă in rolul sinistrei matroane junkie, al cărei fond de bunătate, daca a existat vreodată, a fost acoperit acum multe ere geologice de aluviunile vieții. (I’ll be sickly sweet e formula ei, cand promite ca se va purta frumos cu invitații la înmormântare.)

Pana si trailer-ul, clipul publicitar difuzat insintea iesirii filmului in sală, era inselator, căci lasa impresia unei comedii.

image

Si, desigur, Meryl Streep… Mustește de acreală bătrânicioasă, cu gura mâncată de cancer si părul rar, se hrănește cu pumni de medicamente și combină răutatea vicioasă cu durerea fără nume a unei vieți irosite.

La rândul ei, Julia Roberts e impecabil de seacă, dură si răvășită prematur afectiv si moral… E frumoasă dar goală pe dinauntru. Seamănă deja cu maică-sa pe care o urăște, in virtutea acelui vechi principiu transmis inainte vreme de mame baieților, cand mamele încă mai dădeau sfaturi utile si de bun simț: dacă vrei sa stii cum va deveni femeia pe care din fraiereală crezi ca o iubești, uită-te la maică-sa.

image

O bijuterie a noului Hollywood decomplexat… din păcate frații Weinstein si Clooney sint o tendință minoritară. Nici Meryl Streep, nominalizată pentru cel mai bun rol feminin, nici Julia Roberts pentru Supporting Actress nu au primit nimic la Oscaruri… Premiul pentru rol feminin l-a luat Cate Blanchett, in Blue Jasmine al lui Woody Allen… Nimic de zis acolo… Dar ca premiul secund să-i fie dat negresei plangărețe din 12 Years a Slave a fost o decizie atat de scandalos de deformată politic încât aruncă in derizoriu Oscarurile…

Despre celelalte filme premiate la Oscar :

12 Years a Slave – un manifest cu zorzoane înlăcrimate și sclavi negri rași proaspăt…
http://cabalinkabul.com/2014/02/23/12-years-a-slave-un-manifest-cu-zorzoane-inlacrimate-si-sclavi-negri-rasi-proaspat/

“Blue Jasmine” – Woody Allen si lupta de clase…
http://cabalinkabul.com/2013/08/08/blue-jasmine-woody-allen-si-lupta-de-clase/

Dezamăgiri la Oscar 2014: ideologia culpabilizantă a Hollywood-ului…

http://cabalinkabul.com/2014/03/03/dezamagiri-la-oscar-2014-ideologia-culpabilizanta-a-hollywood-ului/