Image
.
Asa cum multă lume neatinsă de ideologia culpabilizantă a Hollywoo-ului se temea, pompoasa frescă a sclaviei negrilor 12 Years a Slave a primit statuia pentru Best Picture.Cum spuneam când i-am scris cronica (cf. link mai jos), în acest film de două ore și jumătate care se întind atroce, sclavii de pe plantații, biciuiți și înfometați, au fețele permanent proaspăt rase chiar după ce încearcă mai multe zile (sau ani) să evadeze… Cam ăsta e tonul, pentru cine vrea să știe de ce merită vazut.
.
Sau nu, de fapt… Din umanism nejustificat am mers să-l văd, suferind două ceasuri jumate, ca să pot scrie despre el, penibil de greu și tremurând de nervi și plictis aglomerat, și mi-am spus că, deși am refuzat întotdeauna teoriile conspiraționiste, trebuie să existe o conspirație planetară a prostului gust. A siropoșeniei cinematografice fade și pline de bune simțăminte găunoase și tardive.
.
Acest film e dovada binemeritată pentru cine se duce ca mine să îl vadă în sală, două ore jumate, cu bere caldă și pop corn.A primit insă premiul cel mare, pentru că Hollywood, într-o derivă de politically correcteness autoflagelatoare trebuie să premieze un manifest atât de mustind de umanism. Apoi, cum să nu premiezi un film despre negri și sclavie când Obama a plâns anul trecut la The Butler (cf. link mai jos), un alt film despre emanciparea negrilor…..

Cum spuneam, toată lumea, în conspirația mondială din jurul acestui film, nu încetează să sublinieze că filmul e excepțional pentru că e un film de un regizor NEGRU (Steve McQueen) despre sclavia NEGRILOR… Dacă regizorul e negru, trebuie să ne extaziem că a făcut un film despre sclavie. De parcă faptul că pe mine m-a părăsit odată o artistă conceptuală m-ar face expert în licitațiile trucate de la Sotheby’s.

.

Așadar, Best Picture :

12 Years a Slave – un manifest cu zorzoane înlăcrimate și sclavi negri rași proaspăt…

.
Regia (Directing Award) a mers la Alfonso Cuarón pentru Gravity… Să zice că merită premiul pentru că a imaginat cutiile alea în care se fâlfâie cei doi actori și pentru că a avut îndrăzneala de a face un film in care apar… doar doi actori, ba încă și aceia cel mai des în costume de scafandru.Cum spuneam, nu e de fapt un film, ci o oră și jumătate de simulare de zbor. De nerecomandat celor care vor să vadă un film cu oameni; pentru ceilalți, există jocuri video care, prin consumarea unei cantități apreciabile de alcool în timpul performației îți creează aceeași senzație.
.

gravity-movie-review-sandra-bullock-shiop1

Un plus, totuși? Ceva de văzut? Da : la 50 de ani, Sandra Bullock are coapse splendide, se vede când iese despuiată din costumul de astronaut pârjolit ca să treacă în altul, inainte de a schimba vreo cinci capsule cosmice, din care cu una cade în mare, unde mai înoată neverosimil arătând niște mușchi ce nu par a fi făcuți pe computer.

Gravity (no rainbow, dar coapsele lui Sandra Bullock, iar George Clooney moare rîzînd)…
http://cabalinkabul.com/2013/11/09/gravity-no-rainbow-dar-coapsele-lui-sandra-bullock-iar-george-clooney-moare-rizind/

Evident, pornind pe aceeași pantă bine-cugetătoare și lacrimogenă, 12 Years a Slave a mai primit și premiul pentru Best Actress in a Supporting Role Lupita Nyong’o, negresa aia tânără biciuită… E tânără și e biciuită. Cu urme pe spate. In spiritul filmului, merita premiul pentru că e chiar neagră și are nume de sclavă. Nyong’o…
.
La fel, 12 Years a Slave a mai primit premiul pentru scenariu… Numele scenaristului nu are relevanță in prezenta cronică.
.
Image
.
Best Actor și Best supporting actor au nimerit în schimb foarte bine: Matthew McConaughey și, respectiv, Jared Leto în Dallas Buyers Club… Ba chiar acest film merita mai mult, chiar și premiul pentru montaj : montajul acestui film e o operă de artă în sine. Rareori, de la Hitchcok încoace, mi-a fost dar să văd montaj mai adaptat subiectului, ritmului, actorilor, ba chiar și băuturilor care curg prin film. Montajul in Dallas Buyers Club curge atât de natural și abil încât ți-e ciudă când te regăsești într-o scenă fără să știi cum ai ieșit din cea dinainte.
.
Așa un film, care alunecă delicat pe linia de fractură dintre entertainment și artă, ne arată că spaima cu sfârșitul cinematografiei e nefondată. Dar montajul a mers tot la Gravity…La fel de bine meritat pentru Best Actress a fost și Cate Blanchett in Blue Jasmine al lui Woody Allen, in ciuda recentelor noi acuzații de pedofilie impotriva lui Woody.
.
  j
.
Aici Cate Blanchett joacă veninosul personaj al femeii middle-aged care te seduce fara sa aibă nimic simpatic… Nu e nici măcar manipulatoare din calcul, nu e o călugăriță erotică (precum insecta devoratoare de masculin), nu e o mantă religioasă, ci o seducătoare indiferentă, handicapată afectiv cu un cocktail intr-o mână (“Stoli Martini with a twist of lemon” – “Stoli” de la Stolichnaya, desigur) și telefonul in cealaltă.
.
Femeia veninoasă și profund dăunătoare, da, care nu e rea, dar este de o nepasare criminală. Inutilă, cu frumusețea trecaoare. Nu are niciun talent în afară de a conversa despre banalități obscen de scumpe. Bijuteriile i se cuvin. Realitatea lumii nu o atinge. Cand totul se prăbușește și trebuie sa muncească resimte asta ca pe o enormă nedreptate.
.
Filmul evită caricatura grație castingului. Cate Blanchett este dureros de convingătoare. Atat de convingatoare încât, deși e odioasă, spectatorul îi dorește să reușească, ceea ce principalul scop al narațiunii cinematografice…
.

“Blue Jasmine” – Woody Allen si lupta de clase…

.
Di Caprio a primit zero premiu, ca si intregul Wolf of Wall Street, nimic-nimic-nimic, dar un alt film cu Di Caprio in primul rol, Gatsby, a primit Oscarul pentru Best Costume Design. Un film plicticos și pompos in 3D…
.

c

Gatsby în 3D… urmarea de la Moulin Rouge… și un căscat cosmic…

.
La fel, nu a primit nimic nici Captain Philips, filmul cu pirați somalezi (cf. cronica mai jos), ba chiar Tom Hanks nici măcar nu fusese nominalizat pentru Best actor.In concluzie, cu excepția premiilor meritate pentru actori principali barbat (Matthew McConaughey) și femeie (Cate Blanchett), Oscarurile au fost anul ăsta chiar și mai dezamăgitoare decât cele de anul trecut (pentru cine vrea să-si amintească, link în josul paginii de tot).
Best Picture
Best Actor in a Leading Role
Best Actress in a Leading Role
Best Actor in a Supporting Role
Best Actress in a Supporting Role
Best Animated Feature
  • Frozen (Chris Buck, Jennifer Lee, Peter Del Vecho)
Best Cinematography
Best Costume Design
Best Directing
Best Documentary Feature
Best Documentary Short
Best Film Editing
  • Gravity (Alfonso Cuarón, Mark Sanger)
Best Foreign Language Film
Best Makeup and Hairstyling
Best Original Score
Best Original Song
Best Production Design
Best Animated Short Film
Best Live Action Short Film
  • Helium (Anders Walter, Kim Magnusson)
Best Sound Editing
Best Sound Mixing
  • Gravity (Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead, Chris Munro)
Best Visual Effects
  • Gravity (Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk, Neil Corbould)
Best Adapted Screenplay
Best Original Screenplay
  • Her (Spike Jonze)
 Cronici :

12 Years a Slave – un manifest cu zorzoane înlăcrimate și sclavi negri rași proaspăt…

Gravity (no rainbow, dar coapsele lui Sandra Bullock, iar George Clooney moare rîzînd)…
http://cabalinkabul.com/2013/11/09/gravity-no-rainbow-dar-coapsele-lui-sandra-bullock-iar-george-clooney-moare-rizind/

Dallas Buyers Club – un film magic, în care ți-e ciudă să te regăsești într-o scenă fără să știi cum ai ieșit din cea dinainte…

“Captain Phillips”  – Forrest Gump cu pirați, sindicaliști și binele care triumfă…
http://cabalinkabul.com/2013/12/06/captain-phillips-2013-forrest-gump-cu-pirati-sindicalisti-si-binele-care-triumfa/

.

Philomena – sau de ce să mergi la filme cu babe (afară de faptul că ar putea primi un Oscar)…
http://cabalinkabul.com/2014/02/04/philomena-sau-de-ce-sa-mergi-la-filme-cu-babe-afara-de-faptul-ca-ar-putea-primi-un-oscar/

.

Gravity (no rainbow, dar coapsele lui Sandra Bullock, iar George Clooney moare rîzînd)…
http://cabalinkabul.com/2013/11/09/gravity-no-rainbow-dar-coapsele-lui-sandra-bullock-iar-george-clooney-moare-rizind/

și

“Blue Jasmine” – Woody Allen si lupta de clase…

Gatsby în 3D… urmarea de la Moulin Rouge… și un căscat cosmic…

După lista premiilor și a filmelor premiate, să mai amintim că subiectul sclaviei, sau al situației negrilor în SUA a fost tratat și anul trecut de trei filme, dintre care două premiate la Oscar :

The Butler (Majordomul) – un film eficace, dar care nu ne păcălește…

Django Unchained : film, interrupted…

Lincoln – stați departe de plicticoșenia cosmică…

Si, retrospectiv :

Bilanțul foarte convențional al Oscarurilor 2013…