Image

.
Peisajul politic european s-ar putea modifica radical în urma  acestor alegeri parlamentare europene, iar unii  din perdanți se anunță deja a a fi liberalii.
Recentul dezastru electoral al liberalilor germani, care nu au reușit să obțină 5% din voturi pentru a intra în noul parlament de la Berlin, a pus în lumină unul din efectele ideologice ale crizei : pierederea de teren a partidelor liberale în mai toată Europa.
.
Problema liberalilor este că atunci când sînt la putere ei nu mai reprezintă votul de protest. Criza le-a contrazis argumentele ideologice.
.
Foarte important pentru repoziționarea liberalilor va fi și cine va conduce partidul la nivel european. Șeful grupării în Parlamentul UE e fostul premier belgian Guy Verhofstadt, însă la nivel european șeful partidului ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa) este britanicul Graham Watson. Watson e foarte criticat, chiar din interiorul ALDE, pentru faptul că nu a știut să dea o direcție unitară partidului.
.
Alți importanți liberali europeni vor fi însă anul viitor în căutarea unui post de mare vizibilitate. Așa este finlandezul Olli Rehn, actualul Comisar UE pentru economie, sau danezul Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, care anul viitor își va încheia mandatul.
.
O prezentare a liberalilor europeni, după ce i-am puricat pe creștin-democrații din PPE… O prezentare cu nume și cifre și anticipări ale votului… Chiar dacă sînt la putere (în coaliții) în mai multe țări ale UE, totuși alunecarea lor spre statutul de partid minor la nivel european e indiscutabilă :
.
Mai multe anticipasem deja anul trecut pe Europa Liberă :
.
Criza erodează influența liberalilor în UE
Cât despre PPE :
.

Ce este PPE? ( întru risipirea câtorva mituri)…

http://cabalinkabul.com/2013/07/11/ce-este-ppe-intru-risipirea-catorva-mituri/

Crestin-democratii (Partidul Popular European, PPE, din care face parte si PDL-ul) nu sint de altfel un partid de dreapta in sensul est-european, dur, al termenului. Ei nu sint o masonerie capitalistă. Dreapta reala in Parlamentul European incepe cu liberalii, minoritari.  Paradoxul e doar aparent, intrucat crestin democratii europeni sînt mai apropiati de socialisti in chestiunile sociale si economice si se deosebesc mult de liberali. Se întâmplã deseori ca PPE sa voteze in chestiuni economice alaturi de socialisti si impotriva liberalilor. Etichetele dreapta-stanga sint astfel foarte nuantate in contextul Parlamentului European. .