.
Amicul meu Kristof Clerix, jurnalist belgian specializat in spionaj, scrisese încă de acum mulți ani ca americanii ascultau tot în clădirile UE din Bruxelles. Iată ce-mi spunea el, in 2009, despre mecanismele de interceptare descoperite in 2003 deja în cladirea unde discuta în secret șefii de stat UE:
.
“Serviciile secrete belgiene, precum si responsabilii politici locali stiu de multa vreme ca pe teritoriul Belgiei sunt activi un numar de agenti ai CIA si ai Mossadului, si nu intotdeauna din motive militare sau politice.
Tarile prietene sunt la fel de active ca si cele inamice in cursa pentru obtinerea unor secrete industriale. Astfel, s-a descoperit recent ca firma belgiana SWIFT, care administreaza transferurile internationale de fonduri, precum si tranzactiile interbancare, si care e situata in Ter Hulpe, langa Bruxelles, le-a permis vreme de ani de zile serviciilor secrete americane sa aiba acces la baza de date a firmei.
Tot asa, in urma cu 5 ani, s-a descoperit ca o serie de microfoane ultraperformante fusesera instalate in peretii cladirii securizate Justus Lipsius, unde se tin reuniunile ministeriale ale Uniunii Europene, dar si intalnirile sefilor de stat si de guvern ai celor 27 de state din UE…”
.
Sigur, el scria atunci CIA, iar nu NSA, insa se știe astăzi ca CIA si NSA colaborează din ce in ce mai strâns.
Interviul pe care i l-am luat atunci pentru România Libera, in momentul in care tocmai iși publicase cartea:
.
Bruxelles – un eldorado pentru spioni
.
Evident, in această Mecca a serviciilor secrete si a compromisului care e Bruxelles, structurile locale de contraspionaj s-au păzit sa investigheze pe față, chiar atunci când s-a descoperit ca sistemele de ascultare respective fuseseră instalate in ziduri încă de la construirea bunkerului Justus Lipsius in care se întâlnesc șefii UE…
.
Asta nu inseamna insa ca respectivele servicii belgiene sint ineficace, ci doar ca trebuie sa se supuna imperativelor politice. La intrebarea ce se va intampla cu toate institutiile internationale instalate la Bruxelles daca Belgia se va scinda in entitati politico-lingvistice diferite, asa cum o doresc nationalistii flamanzi, Kristof nu-si face griji. Il mai intreb: ce vor face respectivele institutii? Cine le va pazi si ce vor deveni serviciile secrete belgiene? La care Clerix zambeste: “Serviciile secrete belgiene sunt una dintre putinele structuri care mai tin tara asta inchegata”.
Amin.
.
—
5 Responses to Cine are urechi să audă… Snowden nu ne spune nimic nou.
Vai de mama ei de închegare dacă depinde de-un melanj în care apare cel puţin un serviciu secret …
interesanta poza de final pentru un articol despre americani si belgieni
Americani si europeni. Se spioneaza sediile UE, nu palatul regelui Albert II. Multumesc pentru nod in papura.
Precizez, este despre belgieni si americani, Auscultatio ”http://semanticu.wordpress.com/2013/07/03/auscultatio/”
Am banuit ca stiau – daca i-ar fi luat prin surprindere nu reactionau asa de politically correct.
Probabil isi mai fac si mici servicii, mai schimba informatii intre ei.
Ca cetatean pot sa-mi citeasca email-ul cit vor ei – nu ma simt nici flatata si nici vexata.
Ma deranjeaza mai mult faptul ca banii mei de modest platitor de taxe sunt directionati catre job-uri faraminoase de cititor de email.
Desi , placerea de a discuta Cassirer la telefon, in vremurile de trista amintire – cu unica intentie de provoca migrene urechii de serviciu, ca sa nu mai vorbim de voluptatea narcisistica de a ne imagina ca avem audienta pentru orice bavardage minor ……..