Image
—-
Unul din lucrurile puțin stiute despre Afganistan este că in ultimul deceniu a conținut oaze de libertate de neinchipuit in cele doua țări intre care e prins: Iranul si Pakistanul.
.
Spre deosebire de toate țările din regiune, guvernul afgan nu a exercitat niciodată vreun control asupra Internetului, neposedand nici tehnologia necesară si nici formuland vreo intenție in acest sens.
.
La fel de flagrant e regimul consumului de alcool. De-a lungul întregului deceniu 2000 si pînă recent, când a reinceput o tendință de reislamizare a moravurilor, Kabulul prezenta un aspect foarte straniu: nenumărate erau restaurantele, barurile si magazinele care serveau si vindeau alcool străinilor. Ca intr-un soi de nouă Casablanca, la un moment dat, varietatea era extrema: existau trei restaurante croate, mult mai multe frantuzesti si italiene, ba chiar si un macedonean, un bar irlandez, o berărie nemțească, iar restaurantele chinezesti erau atât de multe încât nu le-am numărat niciodată.
.
Toate acestea țineau pivnițe cu orice alcool imaginabil, singura regulă căreia îi erau supuse fiind sa afișeze la intrare un carton cu „Nu servim alcool musulmanilor”. Era un deliciu sa vezi câte un grup de afgani (paștuni) de religie Sikh, cu turbane enorme si bărbi în vânt, intrând in restaurant si comandând calm o sticlă de whisky: ei nu erau musulmani.
.

Despre aspectele mai puțin cunoscute ale Kabulului vezi si aici :

.
La o terasă în Kabul: paradoxuri afgane
 
Despre un alt fel de a vizita Kabulul…
Leila la Kabul, cu bale…
Alte istorii din Kabul :
Marla în Kabul – realitatea filtrată prin căști…
 
Cu Manneken Pis în Kabul – hermeneutica comerțului tâlhăresc…
 
Leul din Kabul…
Despre macheală ritualică intr-o autentică cultură a alcoolului :
Despre macheală cosmică în Georgia sau cum am aflat ca sunt un nimeni…
——