Image
Vineri 28 iunie, la Muzeul Țăranului Român, va fi proiectat filmul lui Josy Dubié Le Désastre Rouge (Belgia, 1988), film care la vremea lui a denunțat in occident regimul lui Ceaușescu si a făcut cunoscută figura disidentei Doina Cornea.
.
Documentarul lui Dubié a reprezentat o dată marcantă in jurnalismul de investigație al ultimelor decenii. Filmat in bună parte cu o cameră ascunsă in România totalitară si paranoică a sfarsitului de regim, filmul a modificat definitiv imaginea lui Ceaușescu de despot luminat si deschis spre exterior si a dat o nouă dimensiune documentarului prin implicarea regizorului in subiect.
.
Am participat atunci, in 1988, la acest film, pe ca il voi prezenta împreună cu regizorul Alexandru Solomon, care la rîndul lui a realizat recent un documentar despre Europa Liberă (Războiul pe Calea Undelor, 2009 post de radio la care am colaborat vreme de peste doua decenii.
.
In toamnă, Antena3 a lui Voiculescu încercase sa recupereze si sa difuzeze acest film, Le Désastre Rouge, in ciuda refuzului regizorului belgian, ceea ce a dus la o tentativă de manipulare din parte Antenei3 despre ca am scris aici :
.
Cum se minte poporul cu televizorul: când presa română o manipulează pe cea belgiană…
http://www.europalibera.org/content/article/24782939.html
.
Mai multe despre disidență, comunism, manipulare si docilitate am mai scris aici :
 .
Mințeau și când turnau : Intelectualii români sub Ceauşescu…
http://cabalinkabul.com/2013/05/18/minteau-si-cand-turnau-intelectualii-romani-sub-ceausescu/
.
Vineri 28 iunie, la Muzeul Țăranului Român :  Le Désastre Rouge (Belgia, 1988)…
.
—-