Image

Unul din mulții “Michel Houellebecq”… Asta a reușit sa strangă 75 de followers…
—–
Un proces al cărui verdict ar putea face imposibil pe viitor un reportaj sau o anchetă in care un jurnalist s-ar infiltra in anume grupuri sau structuri. 
—–
 
 
Belgienii cu profil de Facebook fals riscă să nu o mai facă de acum înainte, chiar dacă e pentru o cauză considerată bună. In fața tribunalului din Bruxelles se va deschide procesul a doi jurnaliști independenți care au folosit un fals profil de Facebook pentru a expune metodele de recrutare ale extremei drepte.
 
Manuel Abramowicz și Julien Maquestiau, care mențin site-ul internet ResistenceS.be, specializat în decriptarea extremei drepte belgiene, au creat în 2009 un fals profil Facebook al unui pretins tînăr neonazist prin care au anchetat metodele de recrutare ale extremei drepte. 
 
Cei doi au descris apoi pe site-ul lor acele metode de recrutare, dezvăluind in același timp că un fost important membru al Frontului National din Belgia, extrema dreaptă francofonă, Georges-Pierre Tonnelier, care fusese condamnat pentru rasism si incitare la ură la interdicția de a se implica in politică vreme de 7 ani, era in realitate foarte activ pe Facebook. 
 
Respectivul Tonnelier a depus plângere penală împotriva celor doi jurnaliști pentru “fals informatic”, “folosirea publică a unui nume fals” si “violarea vieții private”. In primă instanță justiția belgiană i-a dat dreptate si urmează acum procesul, dacă cei doi jurnaliști nu fac apel. 
 
Cazul e urmărit cu mare atenție de asociațiile de presă, întrucât verdictul va avea un impact asupra jurnalismului de investigație. O eventuală condamnare ar face imposibil pe viitor un reportaj sau o anchetă in care un jurnalist s-ar infiltra in anume grupuri sau structuri. O condamnare ar putea chiar penaliza folosirea pseudonimelor pe internet, sau postarea de informații false. 
 
O jurisprudență ce s-ar putea repercuta si in alte țări, intr-un moment in care guvernele sînt din ce in ce mai preocupate de controlul Internetului. Verdictul va influența si campaniile politice de pe internet, precum și si obiceiul tuturor partidelor de a folosi “trolli”, persoane cu identități false a căror activitate constă in a perturba dialogurile de pe internet si in a stârni confuzie in adversari si in electoratul lor potențial. 
 
——-