Image

De câte ori unii secui zic taraganat “autonomie”, presa si politicienii isi pierd cumpatul si reactioneaza ca si cum in Ungaria s-ar afla inca la putere Horthy (desi trebuie spus ca Orban pare ca s-ar stradui sa dea impresia asta), iar Romania ar fi pe cale sa piarda Ardealul.

Prin articole din presa si prin interventiile publice se practica (uneori voit) o confuzie intre concepte politice aruncate de-a valma, deseori chiar in interiorul aceluiasi text. “Autonomie”, “federalism”, “confederalism”, “separatism” au ajuns sa insemne acelasi lucru. Putin conteaza faptul ca niciun politician maghiar sau secui nu a formulat pana acum vreun plan concret de separare de Romania. Separare imposibila, de altfel, de-ar fi si numai din ratiuni geografice. Romania e un caz diferit de cel al Slovaciei, care cunoaste probleme similare.

.

In Romania, regiunile populate majoritar de maghiari se afla in mijlocul geografic al tarii, in vreme ce in Slovacia maghiarii locuiesc de-a lungul unei fasii de teritoriu lipite de granita cu Ungaria. Ca exista exaltati printre maghiari si secui e neindoielnic. Mai multi chiar decat in Ungaria propriu-zisa, unde ungurii ardeleni nu sunt bine vazuti, ba chiar sunt tratati foarte adesea de sus si numiti “romani”, cuvant de hula, dar nu mai mult decat atunci cand in Romania numim o persoana stupida un “gagauta”, negandindu-ne ca in acest fel insultam glorioasa natiune a gagauzilor.

.

Secuii îsi falfaie steagul. Si ce? In Europa fiecare canton, land sau regiune, ba chiar fiecare targ are propriul sau blazon, imprimat pe documentele administrative locale. Atitudinea clasei politice din Romania in chestiunea autonomiei locale nu e coerenta si ramane cramponata in trecut, fara nici o viziune asupra viitorului apropiat. O pozitie mai realista ar aduce aici in discutie si atitudinea fata de Republica Moldova. E drept, nepasarea guvernelor succesive de la Bucuresti si obstructionismul practicat la Chisinau au facut sa se indeparteze perspectiva unirii. Generatia lui Voronin este insa in plin declin, de-ar fi si numai biologic. O noua generatie de politicieni moldoveni se pregateste acum, dintre care multi sunt fie educati in Romania, fie convinsi ca cel mai scurt drum spre Europa este unirea cu Romania.

.

Acea unire nu va fi insa o simpla inghitire a Basarabiei de catre Romania. Chiar fiind proromani, politicienii moldoveni care vor fi impins spre unire vor dori sa pastreze un statut special al actualei Republici Moldova in cadrul Romaniei. Desi majoritatea populatiei moldovene vorbeste romana, specificitatile culturale sunt reale, iar limba rusa ar continua sa aiba un statut special chiar si dupa unire. In aceste conditii, autonomia maghiarilor din Ardeal va deveni, la randul ei, cel putin la fel de reala ca si cea a gagauzilor din Moldova, sau cea, de forma inca nedefinita, a Transnistriei. Unirea cu Moldova ar precipita, asadar, prin forta lucrurilor, autonomia maghiara. Nu s-ar putea anula autonomia deja castigata a gagauzilor, dar, in acelasi timp, nu li s-ar putea refuza maghiarilor un statut identic. Detaliu despre care politicienii de la Bucuresti evita sa vorbeasca, desi unii dintre ei se mandresc ca sunt ardeleni… sau olteni.

—-

Despre gagauzi, cf. si :

Găgăuz – găgăuță… și slavii îi considerau pe nemți niște idioți…

http://cabalinkabul.com/2013/11/19/gagauz-gagauta-si-slavii-ii-considerau-pe-nemti-niste-idioti/