image
Antropologul călător prin Europa care doreste sa practice un decupaj socio-cultural-ludic al continentului poate incerca sa se antreneze definind pe unde trece linia ingrijirii degetelor de la picioare. Prin unele țări central- si est-europene el poate rămâne surprins de inventivitatea femeilor in a-si decora unghiile degetelor de la picioare.
.
Un etnolog dintr-o alta epoca istorica si-ar pune probabil multe intrebari in legatura cu aceasta cutumă, care in Europa de Est poate atinge extreme ale migălii. Am vazut efemere miniaturi si gravuri complicate pe unghiile de la picioare, trasate probabil la microscop, dupa cum am vazut si nenumarate exemple ale unui kitsch atat de abominabil, incat privirea omului nepregatit sa infrunte asta aluneca automat in alta directie atunci cand e confruntata cu oroarea.
.
In privinta degetelor de la picioare, nemtii ar trebui grupati cu Europa Centrala si de Est. In aceasta halcã a Europei, femeile isi decoreaza si ingrijesc laborios unghiile degetelor de la picioare, in vreme ce barbatii si le ascund, fiind capabili chiar si de acea monstruozitate vestimentara suprema care consta in a purta ciorapi in sandale. Un etnolog extraterestru ar cauta probabil o explicatie religioasa sau ritualica acestei diferentieri intre sexe.
.
In schimb, Europa occidentala si nordica nu acorda decat un minimum de ingrijire estetica acelor relicve neprehensile ale vremurilor de dinaintea Potopului care sint degetele de la picioare. Intr-o tara cum e Franta, nici femeile, nici barbatii nu se preocupa de starea degetelor lor de la picioare, spre oroarea estetilor aspiranti din Est, care se obisnuisera cu o alta idee – de natura mitologica – a elegantei franceze.
.
Scriitorul francez Georges Bataille spunea ca, amestecand josnicia cu aspectul cadaveric, degetele de la picioare seduc printr-un farmec sacrilegiu. Si, desigur, „sacrilegiu” ar fi, din punct de vedere est-european, aspectul degetelor de la picioare ale multora din turistele franceze sau britanice, in vreme ce, in privinta acelorasi degete de la picioare, Europa Centrala si de Est poate fi considerata un centru planetar al stelutelor de pe unghii.
.
Realizãm astfel ca Europa e traversata de niste linii de fractura socio-culturale care nu coincid neaparat, sau nici macar nu se intersecteaza, cu cele clasice, cu cele care tin cont de factorii lingvistici, de religie, sau de istorie. Granita dincolo de care incep stelutele de pe unghii trebuie luata la fel de serios ca si linia care separa catolicii de protestanti, sau cea care delimiteaza zona botanica in care creste fagul de cea in care creste salcâmul. Harta reala a continentului e mai complicata decat cea cu care am fost noi obisnuiti in scoala.

Puțină sociologie de sezon…

Fragment din: Dacopatia și alte rătăciri românești (Humanitas, 2015).

Următorul meu volum de povestiri erotico-logotetice, după Miros de roșcată amară (Humanitas, 2014), În punctul lui rebbe G., va apărea cel mai probabil după vacanța de vară și mult rotit al degetelor de la picioare… “Buchet de violete” numea San Antonio aspectul desfãcut, rășchirat și mov-apoplectic al degetelor de la picioare în momentul amorului.

Aici mai multe despre Bataille si degetele de la picioare, cu citate si ilustratii :
.

Toe Story II… Șarmul hîd al degetelor de la picioare…

http://cabalinkabul.com/2013/01/25/toe-story-sarmul-hid-al-degetelor-de-la-picioare/
—-