Un prieten a aderat la un grup cetatenesc creat in Anglia si care poarta intrigantul nume de: „Action for Happiness” (Actiune pentru Fericire). Pe scurt, e vorba de oameni care se dedica transmiterii celorlalti unui sentiment al fericirii.
Nu mi-as fi inchipuit ca unii oameni – chiar neapartinand unor secte – pot crede ca fericirea este ceva care poate fi transmis prin predarea si aplicarea unui algoritm.
Vorbim insa aici despre Anglia, tara care nu e cunoscuta pentru afisarea publica a fericirii personale, dar in care primul ministru a declarat recent ca ar dori sa vada stabilit un indice precis, usor de calculat, al fericirii nationale. El se inspira probabil din ideologia nationala a Bhutanului, din Himalaia, unica tara de pe planeta care nu se ghideaza dupa produsul national brut, ci dupa „indicele national al fericirii”.
Desigur, trebuie vazut cum ar putea fi calculate procesele economice din perspectiva folosirii unui indice al fericirii ca moneda de schimb. Ar fi oare aceasta moneda – indicele personal al fericirii – transferabila? La o acumulare excesiva de fericire netransferabila s-ar ajunge oare la inflatie? Tot asa, este oare fericirea in casnicie un bun exemplu de „stagflatie”? Ca sa nu mai spunem ce accente ironice ar avea in acest context un fenomen precum cel numit in mod pudic: „crestere economica negativa”…
Cit va mai dura, asadar, pina cind guvernele vor incepe sa taxeze fericirea? Sau pina cind impozitele ne vor cadea in spate pentru „fericire nedeclarata”? Fericire meritata sau nu, pentru fisc nu ar avea nicio importanta. La fel ca si acumularea monetara, unde meritul posesorului ii este indiferent fiscului, acumularea unitatilor fericirii ar trebui, de asemenea, sa fie lipsita de orice valoare morala sau legata de merit, si ar trebui sa fie taxata de administratie exclusiv in functie de valoarea sa imediata in respectivul an fiscal – singurele criterii acceptabile fiind rata schimbului si puterea de cumparare.
Astept acum sa mi se impoziteze fericirea. Ceea ce au reusit sa faca oamenii astia cu grupul lor in favoarea fericirii a fost sa atraga atentia Fiscului asupra mea.
———
Cf. Criza economică explicată prin sex…
http://cabalinkabul.com/2013/01/17/criza-economica-explicata-prin-sex/
——-
Leave a Reply