Image
Am vazut zilele astea prin magazine gloate disperate, majoritatea barbati, luand cu asalt magazinele de cadouri, intr-o imbulzeala cum nu mai pomenisem de la primul razboi din Golf, cind oameni pe care altminteri i-as fi crezut intregi la minte isi strangeau stocuri de zahar, faina si ulei.
 
Pe fetele unora vedeam chiar o panica mai mare decit in vreme de pribegie. Trebuiau sa-i cumpere ceva iubitei pentru acest blestemat Sfint Valentin, sarbatoare fortata intre toate. Evident, mintea de barbat se trezeste in ultimul moment, cand nu mai gaseste decit ilustrate kitsch.
 
Pe fruntile incretite ale unora citeam angoasa si suferinta fizica. Umblau ca hipnotizati printre rafturi, inhatand febril cate o prostie de bibelou sau bijuterie stridenta si punind-o la fel de repede inapoi, blestemind printre dinti.
 
A văzut, e drept, si unele femei care cumparau nimicuri obligatorii pentru acest odios sfint, insa ele actionau ca rachetele inteligente ale armatei americane: se duceau, implacabil si silentios, direct la tinta, cu o absență de ezitare inscrisa in mod sigur in codul genetic. 
 
Ele nu aveau in ochi albul sticlos al barbatilor care descopera terorizati, in ajunul lui 14 februarie, ca a mai ramas o ora pina la inchiderea magazinelor si ca n-au cumparat nimic. Femeile poseda abilitati si tehnici de supravietuire la care barbatii nu au acces. Nu doar lucruri care vin de la sine, cum ar fi sa faca acel inspaimantator ambalaj cadou; ele mai stiu de pilda sa scoata indicatia „Preț Redus” de pe o carte nelasand in urma bucățele de etichetă imposibil de smuls fara sa jupoi coperta, sau dâre de lipici de culoarea muștei strivite.
 
Pe unii barbati i-am vazut cumparand lucruri alandala: dedesubturi dubios-erotice, care in mod limpede aveau sa fie primite cu un scrâșnet, esarfe sintetice, sau – cel mai disperat cadou dintre toate – albume cu reproduceri. Acestia din urma nu merita nicio induplecare, nici pe lumea asta, nici in cealalta.
 
Pentru cei, insa, care nu au cui să ofere ceva de 14 februarie, zilele astea sînt o binecuvintare. îți arată toate avantajele singuratatii si te fac sa savurezi dinainte, precum Pălărierul Nebun din Alice in Tara Minunilor, cele 364 de zile de non-aniversare care urmează.
 —
Oferiti ființei iubite o vizita profilactică la Muzeul Relatiilor Distruse din Zagreb. Turul virtual incepe aici :
 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.208936812473498.59146.100000715425489&type=3
—–