Image

„Gîndirea magică este o afectiune patologică întrucît, precum depresia, se manifestă prin tulburãri obsesionale compulsive și o stare permanentă de indignare angoasată.“

Multi ziaristi români au adus cu ei la Bruxelles o „gîndire magicã“, din aceea care a afectat dintotdeauna publicistica româneascã, de la Eminescu, obsedat de faptul cã economia ţãrii ar fi fost dominatã de cîrciumarii-uzurari evrei, pînã astăzi la Sorin Rosca-Stanescu, care vedea in Institutul Cultural Român (ICR), pre-USL și Marga, o „structură de ofiţeri acoperiţi“.

Gîndirea magicã este o afectiune patologică întrucît, precum depresia, se manifestã prin tulburări obsesionale compulsive si o stare permanentă de indignare angoasatã. Cei atinsi de ea sint incapabili sa analizeze un fenomen sau un fapt social fara a-l face parte a unei ţesãturi malefice. Gîndirea magicã pleacã de la premisa cã totul se explicã printr-un complot mondial.

Voi numi gîndirea magicã românească: „lotul Hamangia“, de la statueta acelui căznit gînditor primitiv strămoş al tulcenilor si, deci, indirect, al lui Crin Antonescu, gînditor surprins pe cale de a croi o explicatie simplã a tuturor lucrurilor.

Cîtă vreme ziaristul din lotul Hamangia stă în România, el trăieste intr-un cocon confortabil de gîndire magicã similarã. Acasă, el/ea poate scrie cu convingere cã noul guvern e criticat doar din calcul de atîţia lideri strãini si institutii internationale, care nu vor decît sã-l apere pe Bãsescu (atacînd, desigur, în acelasi timp interesele reale ale României pe care lotul Hamangia stie cã le întrupeazã).

Problema celor afectaţi de gîndirea magicã devine însă acută atunci cînd îşi părăsesc mediul natural, cel al presei din România si ajung, sa spunem, sã fie corespondenti la Bruxelles. Trecînd peste obsesiile multora din ei cu evrei, franc-masoni si planurile de dominatie mondialã ale acestora (separat sau împreunã, eventual prin intermediul islamului), lotul Hamangia pur si simplu nu poate crede-pricepe-accepta cã ziaristii români care scriu critic despre cuplul Ponta-Antonescu nu sînt în mod automat pro-Bãsescu.

Orice formulare va fi catalogată de lotul Hamangia în functie de cui foloseste în sistemul lor magic, iar nu în functie de adevărul continut în ea.

Si, desigur, cei din lotul Hamangia ar fi scandalizati daca li s-ar spune ca gandirea lor magica e de fapt un sistem totalitar. Ca orice altã ideologie totalitarã, gîndirea magicã contine deja rãspunsul la orice contradictie si isi înghite contradictorii. Da, acum un milion de ani, la Hamangia, cineva de-al nostru gãsise deja rãspuns la toate.

——-

Esantioane de gîndire magica… jurnaliste românce episodic la Bruxelles :

1) Discuție autentică și reală cu o jurnalistă din Romînia venită cu comandoul de presă din țară la unul din ultimele evenimente:
.
JURNALISTA: Băi, flamanzii ăștia ai voștri nu se mai potolesc, frate. Tot pe-a lor o țin. Te uiți în oraș la firme, magazine, nu-nțelegi nimica.
EU: E țara lor.
JURNALISTA: Ei, rahat, să scrie în franceză, în englezã, ca toată lumea.
EU: Pãi sînt majoritari în țara lor. Si tu nu știi franceză, oricum.
JURNALISTA: Da, mă, da atunci măcar să scrie în olandeză corectă, în pula mea, nu pe dialectul lor de țărani.
EU: E in olandeză corectă. Limba oficială în Flandra e olandeza literară, ca în Olanda… Restu-s dialecte locale, nescrise.
JURNALISTA (neîncrezătoare): Ei, du-te.
EU: Da, mă. Oficial e aceeași limbă, și aici și în Olanda.
………
(Mă privește două secunde ezitând, apoi pufnește :
JURNALISTA: Mă rog, nu-ș ce să zic… înseamnă că avem surse diferite.
———-
2)

.

— EA : Bruxelles e un oraş oribil… Vremea e oribilã, oamenii-s naşpa, mâncarea-i oribilã… Chiar dacã ai bani, tot n-ai ce mânca.
— EU : Da unde ai fost sa mãnânci?
— EA : Peste tot.
— EU: Si n-ai gãsit nimic?!… Cã ai toate bucãtãriile din lume!…
— EA: Ce pula mea sã gãsesc? Nu, n-am gãsit nimic ca lumea.
–EU: Da tie ce-ţi place sã mãnânci?
— EA: Ei, ce… Îmi place… Imi place și mie… Mâncare bunã, ca lumea… Ciorbiţã…
——