image
Scrie Teodor Baconschi pe FB :
“Noi – whatever that means – am fost mereu la periferia imperiilor: de la cel roman si apoi romano-bizantin, pana la cel otoman, habsburgic sau rusesc. In termeni absoluti, ne aflam acum, pentru prima data, in interiorul unui “imperiu” (UE & NATO). Cum obisnuinta e insa a doua natura, ne-am mutat de buna voie la propria periferie.”
.
Am dat-o-n mă-sa… Pînă si domnul teolog se fandosește  englezit, ca ultima puștoaică inarticulată. Definește esența românismului scriind “whatever that means”… Evident, e greu sa scrii cu fraze subordonate sau apozitionale, plus că a avut o falfaiere intre “orice-ar însemna asta”, “ori ce ar însemna”, ori ce-ar” etc…
Inadmisibila pentru un bun crestin e si sintagma “la propria periferie”.
Shit. This is the end…
.
Intr-o vreme in care Nemira inca mai era condusa sever de gramatica ireprosabila a lui Dan Petrescu, fiecare autor aspirant primea un mic indreptar ortografic si gramatical din partea editurii… Era de altfel singura editura care facea asta. Pe linga multe invataturi de bun simt (nicio fraza nu incepe prin “deci”; folositi pe cat posibil pronumele atone: “primește-ți pedeapsa”, iar NU “primeste pedeapsa TA”, evitati excesul de pronume personale -el s-a ridicat, șamd- daca personajul e singur in camera, etc…), autorii mai primeau si sfatul de a evita sa foloseasca aiurea adjectivul “propriu”.
.
Nu “a semnat cu mâna proprie”, ci “a semnat cu mâna lui”; nu “asasinat in dormitorul propriu”, ci “asasinat in dormitor”. Cel mai adesea, “propriu” e redundant si pretentios; ca sa nu fie asa, trebuie insotit de genitivul pro­nu­melui personal. Niciodata sa nu spui: “propria mamă” ci “propria sa/mea/ta mamă”… “Propria mamă” nu inseamna NIMIC si nu e româneste. “Propria mamă” ne spune ca ea apartine cuiva, ceea ce am fi banuit oricum, dar lu cine? “Propria sa mamă” face filiațiunea si proza clare. “Mama lui” e cel mai bine si mai românește.
.
Draci, parca se osteneste cineva!… Pina si nobelizatul  Cartarescu ne informeaza prin cronici ca “fiecare tara europeana are propria limba si propriul drapel”… Ei, taci tu.
.
Jur ca oriunde voi mai vedea “propriu” nejustificat inchid cartea si o duc la pubela proprie… a mea.
.
—–
Despre Baconschi vom mai citi cu profit :
.

Despre Marele Cod si niste vrabii…

http://cabalinkabul.com/2013/01/13/despre-marele-cod-si-niste-vrabii/
.
precum și
.

Doppelgängbängeri : Baconschi și Tănase…

http://cabalinkabul.com/2013/01/31/doppelgangbangeri-baconschi-si-tanase/
.
In scurtul meu dialog cu dumnealui de mai jos veți găsi și un link către :
Fac oare tiganii yoga dupa ce fură?
http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/fac-oare-tiganii-yoga-dupa-ce-fura-178496.html