Image
Mic exercițiu de încălzire – Clickați pe centrele sociale ale BOR… pagina e de un an în starea asta :
.
http://www.patriarhia.ro/ro/opera_social_filantropica/centre_sociale.html
Je ne bâtis que pierre vives; ce sont hommes“… splendida deviză a răspopitului Rabelais (călugăr apostat) e de neînțeles pentru BOR… Pietrele sint mai importante pentru biserica ortodoxă… Ba nici macar pietrele, ci betonul.
.
Reacționand oficial după reportajul critic de la BBC despre uriașul număr de biserici construite după 1989,  Patriarhia consideră că “este mai demn pentru un popor european creştin să construiască biserici noi, necesare unor comunităţi numeroase, decât să vândă biserici goale din lipsă de credincioşi, spre a fi transformate în spaţii comerciale sau sportive, aşa cum se întâmplă adesea în Marea Brtitanie şi în alte ţări secularizate din Occident, spre mirarea altor religii.
.
Am văzut comentarii si de la oameni altminteri inteligenti si nu neaparat credincioși care consideră ca aici Patriarhia a marcat un punct retoric.
Aiurea!…
.
Bisericile dezafectate in occident sint cel mai adesea transformate în spații culturale, nu comerciale. Este o atitudine de sectă asocială cea de a considera ca un spațiu cultural valorează mai puțin decat un loc de rugaciune. Isus nu a construit biserici, iar rugaciunea creștină poate avea loc peste tot, inclusiv in capul credinciosului, in schimb pentru un spectacol cultural e nevoie de un loc special. Bisericile dezafectate sint numai bune pentru asta. Cultura le înnobilează.
.
Asa este capela Brigitinelor, in Bruxelles, transformată în teatru.
.
 Image
.
Asa este celebrul club Paradiso in Amsterdam,  intr-o biserica dezafectată ocupată de hippies încă din anii 1960.
.
 Image
.
Trăim intr-o lume multiculturală, unde si religia își are locul, însă în culisele vieții private, nu in miezul societății si in detrimentul invatamantului si al sănătății.
.
Majoritatea bisericilor noi construite in România după 1989 (daca nu chiar toate) sint hîde si lipsite de orice valoare arhitecturală. Din beton, cu tablă pe turlele falice și cu termopane. Dezafectarea lor nu ar stârni niciun dezastru metafizic, iar majoritatea ar forma decorul ingenios al unor centre comerciale de calitate, daca ar fi decorate cu gust.
.
Dar BOR nu se preocupa de functionarea țesutului social, ci doar de supunerea minților.
.
Am mai scris ca biserica ortodoxă nu cunoaște compasiunea, ci doar degradanta milă:
 .
Biserica ortodoxa nu cunoaste compasiunea (ci doar, eventual, mila)…
http://cabalinkabul.com/2013/01/23/biserica-ortodoxa-nu-cunoaste-compasiunea-ci-doar-eventual-mila/
.
Un detaliu revelator era faptul ca in iarna trecută, departe de a face ceva pentru săraci si cei fara adăpost care crăpau de frig, pagina site-ului BOR care ar trebui sa prezinte centrele de asistență socială ale bisericii era nefuncțională. Ei bine, in acest moment a trecut un an de cand nu funcționează. Computerul lui Dumnezeu e în pană.
.
Clickați pe centrele sociale ale BOR… pagina e de un an în starea asta :
—-