Inca un thriller american, ca si Zero Dark Thirty,
.
.
obsedat cu acea zona a lumii in care s-au impotmolit atâtea imperii: Asia Centrală -Iranul si Afganistanul- decorul acelui Great Game al sec. al XIX-lea…
.
Un nou Great Game se joacă acolo astăzi: Rusia a rămas ca jucător malefic, dar SUA au înlocuit Anglia in rolul de imperiu al binelui.
.
Argo:
Regizor si actor principal Ben Affleck… Produs de stângistul Hollywood-ului George Clooney..
.
Agentul CIA (numele nu contează, e personaj istoric real oricum) Ben–Affleck-Cutare merge in Iranul revoluționar al anului 1980 pentru a exfiltra șase funcționari ai ambasadei americane pitiți in ambasada Canadei (în afara de cei 50 de americani ținuți ostateci in mod oficial de “gărzile revolutionare” și “studenți” )…
.
Ii scoate frumos, pe la aeroport, cu pasapoarte false, dându-se cu toții drept o echipă de turnaj canadiană venită in reperaj pentru un ridicol film SF.
.
Merită Affleck un Oscar pentru asta (e nominalizat in vreo 12 categorii, inclusiv Best Picture)?
.
Păi nu prea…
.
Filmul nu e de nivelul Syriana, e un thriller onest, de moda veche. Este apoi enervant formal prin faptul ca începe cu o “voice over” -nu știm a cui- care ne dictează solemn ce trebuie sa știm despre revoluția iraniană, Khomeini si criza ostatecilor americani, ca sa putem înțelege ce se întâmplă.
.
Procedeul de “voice over” nu poate fi decât școlaresc si didactic câtă vreme nu știm cui aparține vocea. La sfarsitul filmului, nu mai avem o voce, ci text, cartoane care se derulează si ne spun ce s-a intâmplat mai departe. Totul – foarte neindemanatec.
.
Survin apoi scene pe care le-am văzut făcute mult mai bine prin filme similare: scena pasapoartelor din Killing Fields, de pildă, in care cei prinși in ambasadă falsifică poze de pasaport sperând ca ii vor păcăli pe revoluționarii strânși ciorchine la porțile clădirii… Scena finală a scăpării pe aeroport este, iarasi, făcută si refăcută… desi trebuie spus ca funcționează…
.
Ben Affleck e convingător de-a lungul filmului, desi cel mai adesea nu face decât sa imite un Chuck Norris mai tânăr, ținănd dialogul la minimum si expresia facială la nivelul celei a unei fotografii filmate.
.
Problemele vin însă din prezentarea răilor. Iranienii sînt doar o magma omogenă. Nu pîlpîie in film niciun iranian individualizat, ci toți, inclusiv oamenii de pe stradă, sint doar o masă ostilă, la fel de conventională ca și soldații Imperiului in Războiul Stelelor.
.
Scrupulozitatea reproducerii istorice este însă metodică si convingătoare, dar ansamblul construcției rămâne demonstrativ. Da, filmul merge, functioneaza, dar nu pare a se ridica dincolo de nivelul unui docu-fiction, acel gen de produs hibrid TV in care sint folosiți actori în reconstituirea unor evenimente istorice pentru care nu există imagini reale.
.
Reținem fraza inteligentă a incredulului șef CIA căruia Ben Affleck îi spune că : “There are only bad solutions”… și, când i se prezintă planul dement cu pasapoartele false ale unei echipe de cinema întreabă: — “Don’t you have a better bad solution?”…
.
Multe filme nu au nici măcar o frază memorabilă.
——
despre
Bilanțul conventională al Oscarurilor 2013 :
One Response to “Argo” – Multe filme nu au nici măcar o frază memorabilă…
[…] https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/02/14/argo-multe-filme-nu-au-nici-macar-o-fraza-memorabila/ […]