Romanian Prime Minister Sorin Grindeanu in Brussels
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Grindeanu la Bruxelles, unde abia astăzi la prânz a anunțat că  vine pentru a se întâlni, joi și vineri, cu înalți oficiali europeni. De unde să-și mai ia redacțiile din țară bilete de avion și să trimită  vânători de scoop-uri la Bruxelles?

Așa că, iată. Ajuns în Bruxelles neînsoțit de mulți jurnaliști, Sorin Grindeanu s-a întâlnit azi după-amiază cu prim-vice-președintele Comisiei Europene Frans Timmermans, în ideea de a-l convinge că guvernul de la București nu e o șleahtă de hoți și că Ordonanța 13 nu era dată pentru a-l scăpa pe Dragnea de pușcărie.

Dar, cum ziceam și mai devreme, pe Facebook, cine scrie despre asta? S-au învățat toți, prin presa română, cu gratuitatea corespondențelor și cu plătitul pe sponci, cu bucata.

Se trezesc la mari evenimente și te sună, disperați, din România, cu toții în același timp, de la Radio Rămăieni până la TV Desflorata:

— Domnule Alexe, nu ne dați și nouă o corespondență despre pelerinajul hoțesc și anunțat dinadins tardiv al lui Sorin Grindeanu la Bruxelles? Am dori să i se pună o întrebare atunci când se vede cu înaltele fețe UE.

— Nu, nu vă dau, le răspunzi tu rânjind satisfăcut și amintindu-ți când mergeai de la unii la alții, propunându-le, pe preț mic, corespondențe permanente de la Bruxelles, iar ei pufneau superior.

300 de euro pe lună îmi oferea un nesimțit de redactor șef… Gratuitate îmi sugera o canalie… Da, voiau să le scriu gratis de la Bruxelles, de două-trei ori pe săptămână, în schimbul unei “vizibilități” pe “platforma” lor.

Le spun nu, pentru că in presa română s-au învățat cu anii să plătească pe sponci câte un stagiar flămând, cu sintaxă incertă. România e singura țară est-europeană unde presa mainstream nu are corespondenți permanenți la Bruxelles (afară de hm, hm, sau unii care trăiesc oricum aici). Toți vor să plătească corespondenți în străinătate ca și cum i-ar ține la Galați.

100 de lei pe articol mi-a propus un mare cotidian. Acum sună toți ca disperații, încolăciți, iar tu le spui: NU.

Mai bine public gratis pe blog. Ca acum:

 

Romanian Prime Minister Sorin Grindeanu in Brussels

Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Grindeanu la Bruxelles. Take one…

Ce au zis, așadar, joi, la conferința de presă, Sorin Grindeanu și Frans Timmermans?

Mai întâi, că a fost o întâlnire “constructivă”. Jurnalistul care aude termenul  “constructiv” vomită  “convulsiv”, pentru că știe ca n-a fost mare lucru acolo. “Constructiv” nu înseamnă nimic, agenția de presă care pune asta în știre arată că e compusă din ageamii.

Dincolo de gesturi și politețuri, a fost așa: Timmermans a spus că mecanismul de supraveghere a justiției în România (MCV / CVM) va continua nedefinit, până dau românii semne că au o clasă politică mai puțin coruptă.

Grindeanu, la rândul lui, a spus (în română, căci nu a putut să vorbească în engleză) că el a “cerut să ni se spună clar ce trebuie să facem” (de parcă nu ar fi clar, după 10 ani de UE și mecanism de supraveghere MCV). Grindeanu a numit  asta (în română) “cerințele pentru a obține clarificații pentru specificațiile MCV” (mi-era milă de traducătoarea din cabina de alături).

Ambii au căzut de acord că trebuie ameliorată starea închisorilor din România (pretextul PSD pentru ordonanța de urgență). Grindeanu a dat vina pe guvernele anterioare pentru starea închisorilor, uitând că PSD a fost în mai toate. Grindeanu a cerut așadar Comisiei să explice României “pașii necesari ca să știm ce avem de îndeplinit”. Timmermans nu a clipit auzind un asemenea discurs.

Romanian Prime Minister Sorin Grindeanu in Brussels

Cine e Timmermans?

Acum… Cine este acest Frans Timmermans de care ar fi trebuit să-i fie frică lui Grindeanu? Ei bine, în momentul in care Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei UE, a gândit și impus arhitectura noii Comisii Europene, în 2014, el l-a desemnat explicit, în plenul Parlamentului European, pe fostul ministru olandez de externe Frans Timmermans (Franciscus [Frans] Cornelis Gerardus Maria Timmermans, 55 de ani zilele astea) ca fiind alte-ego-ul său, adică jumătate de Juncker. Oricine vorbește cu Timmermans vorbește de fapt cu Juncker.

Timmermans stârnește admirație și panică irațională prin Comisia UE. Ca și Juncker, vorbește fluent și elegant franceză-germană-engleză, plus spaniolă, rusă și olandeza, plus dialectul lui local, limburgish. Un ciborg intelectual, Timmermans a venit de la început cu planul, în parte aplicat, de a face Comisia Europeană mai eficientă (deși nici măcar el nu a putut bloca prezența Corinei Crețu în Comisie, propusă de acasă și aprobată de Parlamentul UE).

Timmermans are umor, este extrem de cultivat, iar toată lumea își amintește reacția lui demnă în momentul doborârii avionului malaezian deasupra Ucrainei, cu atâția cetățeni olandezi la bord.

E socialist (în sensul olandez), catolic din Maastricht, orașul infamului tratat. A studiat la Roma și Nancy și a primit Legiunea de Onoare franceză.

A lucrat la ambasada Olandei din Moscova (de-aia știe și rusește).

Timmermans i-a spus așadar lui Grindeanu, în fața micului grup de presă reunit azi acolo, la punctul de presă VIP din Comisie, că progresul României spre ridicarea controlului asupra justiției (MCV) trebuie văzut ca un fel de cursă maraton: viteza fiecăruia depinde de antrenamentul de acasă și de dorința de a câștiga.

Alergătorul de cursă lungă Grindeanu a părut cam singuratic ascultând asta.

Iată un reportaj de la fața locului. România nu va fi pedepsită, sunt probleme mai mari acum în UE, dar ochii rămân pe ea. Dar măcar știți ce s-a întâmplat și cu cine s-a văzut în realitate Grindeanu azi.

16805460_10154949090953608_1683633804_o

Eu, Grindeanu și Timmermans.