The-Hobbit-Battle-of-the--010

Uf, s-a terminat trilogia Hobbit (care narativ vine inainte de Stăpânul Inelelor).

Asadar, întreaga franciză: cele mai scumpe filme din istorie, cele mai cutare si cutare efecte, dar taaare repetitiv. Meritul Hobbitului 3 ar putea fi acela că durează cu jumătate de oră mai puțin decat precedentele. De data asta, însă, spunem păcat.

Păcat, pentru că in jumătatea aia de oră am fi putut afla ce s-a întâmplat cu piatra aia, giuvaerul strălucitor care se numește ceva gen Arkansas. Se bat atâtea armate pentru ea, dar de la jumătatea filmului încolo, de cand încep bătăliile, uităm cu totul de ea.

Un scenariu cat gaura inelului, asadar. Mai apar niste monștri noi, porcini si primejdioși, care sparg ziduri cu capul.

Problema unor asemenea filme este că în fiecare episod succesiv trebuie efecte din ce in ce mai inspăimântătoare. M-am si ferit o dată de niste pietre (e in 3D, desigur). L-am văzut in sală, cu toate efectele si sunetul si fotolii care tremura, dar tare plictisitor trebuie să fie pe un ecran TV.

635507214983984350-HTBOTFA-TRLR2-0016

Altminteri, nu am nimic de spus despre el decat ce am spus despre precedentul. Cateva ore din viață pierdute pentru a participa la un succes mondial.
 .
Iată mai jos și cronica precedentă, unde spun că problema cu filmele lui Peter Jackson este că sînt atât de lipsite de nuanță, ca și cum nimic de gradul doi nu ar exista acolo.

635507215639097452-HTBOTFA-TRLR2-0005

Găuri mari în logică… De ce de pildă hobbittul Bilbo uită tot timpul să se folosească de inelul său care îl face nevăzut? Uneori îl folosește, uneori nu. Uneori îl folosește, dar în mod neașteptat îl scoate… și atunci e văzut de cei răi, drace.
 .
Mai e și multă coregrafie ucigătoare de orci a lui Orlando Bloom, a cărui sexualitate e probabil elfică și în viață.
.

3-the-hobbit-3-the-battle-of-the-5-armies-what-to-look-forward-to

Cf. și:

Hobbit 2 – Desecration of Smaug… sau trei ore din viață irosite

https://cabalinkabul.com/2014/01/05/hobbit-2-desecration-of-smaug-sau-trei-ore-din-vata-irosite/