Image

.
Am fost imun la universul lui Tolkien și în copilărie și în adolescență. Mi s-a părut întotdeauna teribil de artificial, iar aflând tardiv mai multe despre om, precum și faptul că e multă alegorie acolo (pentru cineva care a fost pe front si a traversat două războaie mondiale, orcii nu sînt simpli zombies, ci încarnări ale răului absolut), era prea târziu ca să îi mai savurez proza anacronică… Mai bine recitesc direct, în buclă, Beowulf și Chaucer (Tolkien era chiar un specialist recunoscut al lui Beowulf).
.
Problema cu filmele lui Peter Jackson este că sînt atât de lipsite de nuanță, ca și cum nimic de gradul doi nu ar exista acolo. Franciza Hobbitt e un asemenea exemplu. Vor fi trei episoade (episodul 2 se termină enervant în momentul în care. după 2.40 h, trebuia să înceapă adevărata acțiune, exact ca la franciza Hunger Games, așa că acum se presupune că vom aștepta febril un an să vedem ce e mai departe). Dat fiind că recent obsesia cu spectacolul picaresc și acțiunea permanentă ne-a adus pînă și o Albă ca Zăpada spadasină (Snow White and the Huntsman, 2012, cu  Kristen Stewart și Charlize Theron), Hobbitt trebuia să aibă acțiune și mai multă, cu orci hăcuiți și sfârtecați în permanență, orci peste tot, ca o armată de zombies…
.
Image
.
Din păcate, Hobbitt 2 nu e decât o prelungire neinventivă și obositoare a lui Hobbitt 1… totul e deja atât de făcut și refăcut, văzut și revăzut. Aceleași efecte în 3D inutil care nu mai sperie. Ba chiar aceleași scene cu dragonul care suflă foc și podul care cade și piticii agățați de sfori… In mod rușinos, e reluat efectul din nu știu care episod din Stăpânul Inelelor, unde un păianjen gigantic îl învelește într-un giulgiu de pânză pe erou pentru a-l consuma ulterior… Aici sînt hoarde de păianjeni, care îi înfofolesc pe toți.
.
Noroc că nu ne mai trebuiesc prezentate personajele, unul după altul, cum a fost in atrocea primă oră din Hobbitt 1…
.
Găuri mari în logică… De ce de pildă hobbittul Bilbo uită tot timpul să se folosească de inelul său care îl face nevăzut? Uneori îl folosește, uneori nu. Uneori îl folosește, dar în mod neașteptat îl scoate… și atunci e văzut de cei răi, drace.
.
Image
.
Mai e și multă coregrafie ucigătoare de orci a lui Orlando Bloom, a cărui sexualitate e probabil elfică și în viață.
.
Cum? Dacă e ceva de văzut totuși? Nu, nu e nimic de văzut, totul e de evitat… Un spectacol obositor, zgomotos, plicticos, repetitiv, care nu aduce absolut nimic nou față de primul… Nici măcar vreun monstru neștiut… Ah, și lipsește Gollum. Așa că sînt trei ore din viață pe care mi le-am irosit pentru a aduce acest avertisment.
cf. :

Hunger Games 2: un film care vrea să aștepți doi ani ca să-i afli sfârșitul…