Image
 O “mutra” (asa sînt numiti in Bulgaria gangsterii aparuti dupa caderea comunismului) isi cumpara un Mercedes. Cateva zile mai tarziu “mutra” se intoarce la acelasi salon auto si comanda inca o limuzina Mercedes. “Imi trebuie una noua. Scrumierele din aia de saptamana trecuta sînt deja pline”, ii explica el vanzatorului mirat.
.
O anecdota care sintetizeaza schimbarile aparute in mentalitatea populara in ultimele doua decenii in Bulgaria, pe fundalul unui amestec de saracie din ce in ce mai mare pentru unii si de imbogatire rapida pentru altii. În Bulgaria, mai mult chiar decat la români, între gangsterii bogați și intrați în politică dupa caderea comunismului, pe de o parte, si populatia sărăcită pe de alta se află doar pătura așa-numiților “mutre“, iar bulgarii își definesc deseori țara ca fiind “tărîmul mutrelor”. Populația are insa o atitudine ambiguă față de “mutre“, un hibrid între mafie balcanică si cei ce in România sînt numiți “cocalari”.
.
 Image
.
In masura in care in Bulgaria politicienii sunt corupti prin definitie, iar puterea nu propune niciun fel de ideologie, “mutrele” ofera o structura prin care societatea poate functiona la nivel local, cel putin in aparență.
.
Mutra” are bani si Rolex, merge la biserică si e obsedată de sex, ascultă manele (cealga), are un smartphone de ultimul tip ținut in permanență în mînă și o fată arătoasă si cat mai dezbracata agatata de braț. Pentru aceste două din urma accesorii, folclorul urban a inventat termenii de “mutrafon” pentru un telefon scump si “mutresa” pentru metresa unei mutre.
.
 image
 .
Mai multe despre “mutre” pe Europa Liberă:
.
Bulgaria – “tărîmul mutrelor”…
.
——

Mutră” vine, atât in bulgară, cât si in româna, din neogreacă. Vezi pentru alți termeni (moacă, meclă, muie) :

Muie, moacã, meclã si “arheologia lingvisticã”…

.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.
Cealga
.
“Mutrele” ascultă in mod inevitabil manele (cealga în Bulgaria), acea muzica balcanica semi-orientala insotita de zvacnirile din pantec ale unor dansatoare din buric pentru care absenta vesmintelor acopera deseori absenta talentului. Genul se numeste in Bulgaria “cealga”, de la termenul care in turca desemneaza muzicantii tigani chemati sa cante la betii.
.
Mai multe despre manele, cealga si turbofolk (genul echivalent la sîrbi) aici :
.
Bulgarii și sîrbii au găsit definiția manelelor…
http://cabalinkabul.com/2013/03/31/bulgarii-si-sirbii-au-gasit-definitia-manelelor/
.
“Blues-ul e atunci când un gagiu mișto dă de rău – maneaua e când un nasol  dă de bine. “
(“Когато на готин човек му е кофти – това е блус. Когато на кофти човек му е готино – това е чалга.”)
.
——————————————————————————————-