Image

Mergind recent la Bucuresti, am rugat un prieten sa ma duca undeva cu masina. Cind mi-a confirmat ca e liber si poate, l-am intrebat daca stie drumul si mi-a raspuns ca nu, dar ca „lasa ca stie Amalia“. Credeam ca o sa-si aduca nevasta, sau iubita, sau ca mijloceste vreo intalnire pentru mine… Amalia s-a dovedit insa a fi vocea dispozitivului GPS de navigare prin satelit.

Prietenul meu era practic indragostit de Amalia. Mai intai mi-a explicat in detaliu calitatile vocii ei, voce pe care eu o gaseam extrem de enervanta si monotona si care foarte des pocea cuvintele romanesti. Ca sa ma convinga, mi-a pus si alte voci: morocanosul James, care dadea indicatii cu un accent bucurestean atroce, sau una pe care el o botezase Tanti Justina, pentru felul in care avertiza cu un ton mamos ca masina o luase razna.

Nu știa însã omul că are lîngă el un retrograd, dușman ireductibil al noilor tehnologii. In Belgia, de unde plecasem în acea dimineață, tocmai s-au inventat pantofi cu GPS, pentru cei care merg pe munte, sau în Sahara, ca să fie siguri că nu se mai pierd, ceea ce le-a dat unor părinți ideea de a implanta microcipuri în ghiozdanul sau pantofii copilului, pentru a vedea în permanență pe ecranul computerului dacă nu cumva odraslele fug de la școală.
.
Aveau așadar dreptate membrii acelei secte sud-coreene, al cărei nume îmi scapă acum (i-am întîlnit odată la Praga), care umblă prin lume avertizând oamenii că guvernele vor începe să implanteze, în maternități, sau sub pretextul controalelor medicale, un cip microscopic în pielea fiecărui cetățean. Atunci să vedem cu ce tupeu îi veți mai spune controlorului de la fisc că anul ăsta nu ați fost în vacanță.
.
Evident, tot religiile vor găsi un profit în asta. Rabinul șef din Anglia, Jonathan Sacks, a spus-o fără ocolișuri într-un interviu despre religie și tehnologiile moderne: „Dacă Moise, profetul, ar fi avut o jucărie din astea gen GPS nu ar mai fi târât poporul după el 40 de ani prin pustie“…
.

Amaliei insa, pentru a reveni la secta GPS din România, prietenul meu ii gasea ceva foarte sexy in voce si de cateva ori chiar a cotit-o in mod intentionat pe drumuri nepotrivite numai pentru a o auzi cum insista, rârâind putin frantuzeste: „prrrima la drrreapta“.

Amalia ne-a bagat prin sensuri interzise si pe strazi care erau in lucru, numai ca ea nu stia asta si insista sa o tinem inainte si sa fortam barajul santierului. Prietenul meu chiar s-a certat cu ea si la un moment dat a vrut sa o loveasca.

De mine uitase cu totul, iar cind l-am intrebat de ce nu se uita pe harta s-a suparat si mi-a spus ca nu inteleg nimic. Amalia e perfecta – de vina e nenorocita de primarie a Bucurestiului care pune santiere unde ii vine, cind ii vine!… M-a acuzat ca sint un om care se opune progresului si ca nu imi dau seama cit de perfectionat este sistemul GPS al Amaliei fata de cel – mult mai primitiv – pe care el il are in telefonul inteligent, de tip iPhone, pe care bunul om il tinea intre genunchi cind conducea si la care se uita din cind in cind sa vada daca a primit vreun email.

Apoi, mi-a mai zis el, Amalia ii tine de urat cind conduce noaptea singur… singur, pentru ca nevasta vie si adevarata il lasase de curind.

L-am intrebat daca nu cumva isi lua iPhonul noaptea in pat, cand inca era cu nevasta, si mi-a zis mirat ca da… daca cumva primeste noaptea vreun email urgent?… Am vrut atunci sa ma abtin de la vreun comentariu, dar pina la urma i-am zis ca dupa parerea mea nevasta-sa fusese geloasa pe Amalia… Mai intai a banuit ca glumesc, dar vazindu-mi figura serioasa a dat si el din cap ca asa este.

Tocmai ajunseseram la destinatie, dar Amalia continua sa insiste incapatanata ca trebuie sa o luam pe „prrrima la drrreapta“…

——–