Image

[Boulanger, Marché d’esclaves à Rome (1888)]

Scrie marele nostru istoric A.D. Xenopol, in Istoria Românilor (caracterizata de Calinescu drept o opera “completa, mereu buna, pusa pe baze solide“) ca daco-getii erau niste tîlhari semi-nomazi si poligami, ba care chiar, potrivit multor surse antice, isi vindeau surplusul de copii, in special fetele, ceea ce n-ar fi nicio noutate si niciun scandal, obiceiul fiind atestat si la slavii vechi, etc.

Dacopaţii se vor ineca citind acestea, insa Xenopol  ne indica si sursele : “Menandru [care era Get de origine], in niste versuri raportate de Strabon, spune :

“Tracii toti, si dintr-insii Getii mai cu seama,

Noi toti (caci cu falã din ei mã prenumãr)

Nu suntem tocmai modele de moralitate :

Caci niciunul din noi nu se multumeste

Nici cu zece femei; mai multi duc unsprezece,

Altii douasprezece si inca si mai multe.

Iar care nu poate sa aiba peste patru

Sau cinci, se crede ca acela a trecut prin viata

Fara sa fi gustat placerile conjugale.”

La fel, “Solinus ne spune ca “Getii socotesc drept lucru de onoare casatoria inmultita“.

“Alaturi cu poligamia”, continua Xenopol, “se vede ca femeile trace, gete si dace nu prea aveau moravurile severe, si cum ar fi putut sta lucrurile altfel, cind era la ei obiceiul atestat ca parintii sa-si vinda fiicele la straini si si isi invoiau fetele a umbla liber cu orice barbaţi, pãzind sub un control mai aspru numai femeile pe care le cumpãrau. De aceea gasim intr-o inscriptie din Tracia mentionat anume ca ar fi dedicata parintilor legitimi ai celui ce o pusese, ca si cind o asemenea imprejurare ar fi fost o exceptie.”

Mai scrie onestul nostru Xenopol ca potrivit tuturor izvoarelor antice, teritoriul de la nord de Dunare a fost initial locuit de sciti si agatîrsi iranieni si ca daco-getii, popor tracic, au invadat treptat nordul Dunarii venind de la sud, trecînd in valuri fluviul si impingindu-i pe iranieni (ceea ce ar explica foarte bine relatiile subterane dintre românã si albanezã.

(Despre relațiile românei cu albaneza -text pe care l-am publicat intr-un studiu aparut in Essays in Memory of Ioan Petru Culianu (Bucuresti, Nemira, 2001),  poate fi citit in rezumat aici :

https://www.facebook.com/note.php?note_id=229309630419924 )

“Getii”, urmeaza Xenopol (neimaginand ca un secol mai tarziu avea sa inceapa protocronismul si dacopatia cu “sintem aici de un million de ani”, etc.) “Getii erau un popor pe jumatate nomad, caci Herodot spune despre Traci ca “ei privesc ca cea mai mare onoare a nu munci; a ara pamantul este pentru ei tot ce poate fi mai injositor, dar a trai din prada socot ei ca este indeletnicirea cea mai nobila” (Herodot, V, 6… unul din fragmentele alea care ne sint ascunse in manualele de istorie). “Se vede deci”, continua Xenopol, “ca Getii practicau putin agricultura si ca traiau ca popoarele nomade, mai mult din pradaciunile vecinilor.” (Xenopol, Istoria românilor, vol. I, Formarea Nationalitatii Române)

Concluzia: Cucerirea Daciei de catre Traian = o operatiune de politie.

——————–